Bildene som får flere på visning

Bildene i boligannonsen kan avgjøre om man velger å gå på visning eller ikke. Luma Foto gir sine beste tips til hvordan du kan legge til rette for gode bilder.

Luma Foto har siden 2004 opparbeidet seg svært gode kunnskaper om boligfoto, og har en trofast kundemasse. Bak Luma Foto står Anders Valde, Ryan Burch og Einar Horsberg. Førstnevnte har stilt ut egne prosjekter på gallerier i Norge og utlandet, og jobber kommersielt for både eiendomsutviklere, reklamebyråer, plateselskap og bokforlag. Ryan har jobbet med eiendomsfoto i ti år, først i USA, og senere i Norge.

Grunntanken vår er jo at bildene våre skal gi folk lyst til å komme på visning. Og når visningen er ferdig og de sitter med prospektet, at bildene gir dem lyst til å bli med i budrunden, forteller Anders.

For å få til dette er deres første prioritet å ta bilder som leder kunden gjennom rommene på en oversiktlig og god måte. Her er fokuset på gode vinkler og riktig lyssetting, der de også prøver å vise rommene bakenfor på en god måte. De lyssetter derfor ikke bare det rommet som blir fotografert, men også rommene man kan se innover i leiligheten. Gode og informative bilder har en stor verdi når man skal skjønne hvordan rommene henger sammen. De velger også å fremheve de viktige detaljene, og vise kvalitetene hver enkelt leilighet har å by på.

Utfordringer

Den tekniske delen ved boligfotografering kan være utfordrende, og man kan aldri bli helt utlært når det gjelder boligfoto.

Det mest utfordrende er vel å alltid få til gode bilder, uavhengig av vær og årstid. Forholdene varierer jo voldsomt i løpet av et år.

Andre utfordringer som oppstår er å unngå refleksjoner fra alle blitzene de bruker, i speil, bilderammer eller høyglans kjøkken for eksempel. Gjennom årene har de lært seg noen triks som de henter frem når det trengs. 
Samarbeidet mellom selger og melger slik at alt er klar før fotografene kommer inn er viktig. Det aller beste for fotografene er selvfølgelig at alt er klart på forhånd, men det er ikke alltid slik. Noen sliter med å ta vekk absolutt alt, og et tips fra Luma Foto er her at kunden samler de tingene som flyttes, i poser eller esker, sånn at det går fort å flytte dem. For kundens del er det også best at fotografene får mest mulig tid til foto, og bruke minst mulig til til rydding.

Tips til selger

  • Hent inspirasjon fra boliger du liker på finn.no, eller f.eks houzz.com/photos
  • Det er viktig å style leilighetene med litt stæsj som skaper liv i bildene, og særlig viktig er dette i boliger som har mye lyse vegger og lyse møbler.
  • Store bilder over sofaen for eksempel, og noen puter som skaper kontrast til alt det hvite, sørger for at bildene ikke blir blasse.
  • En ekstra innsats før foto kan skape muligheter for ekstra fine bilder, mange på visning, og en god budrunde.

Ryddetipsene ligger på lumafoto.no/ryddetips.  Det kan lønne seg å starte i god tid med ryddingen før fotografen kommer.
generelle ryddetips