Nå er det meglerne som setter prisantydningen

I Bergen tidligere i år ble det bestemt at takstmann ikke lenger skal sette verdi-og lånetakst på boligen. Fra 1.juni ble samme ordning innført i Oslo, og man forventer at dette skal gjelde hele landet etterhvert.

Det er nå slutt med det som kalles takstverdi, det er megler som sammen med selger setter prisantydningen. Ifølge administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer bør takstmannen sette en teknisk verdi, som enkelt forklart er hva det vil koste å sette opp huset. Takstmannen skal konsentrere seg om den fysiske tilstanden i boligen, som i våtrom, kjøkken, tak, vegger og kjeller. Takstmannen har den tekniske kompetansen, mens megleren kjenner markedet han opererer i best og derfor har best forutsetning for å vurdere markedsverdien.

Tilstandsrapporter

Bransjen har blitt enige om å erstatte verdi og lånetakst med tilstandsrapporter. Og dette gjelder alle boligtyper; eneboliger, rekkehus og leiligheter. Dette har vært vanlig i store deler av landet, tilstandsrapporter ble benyttet i 71 % av alle eneboligsalg i 2014. Men andelen var vesentlig lavere for leiligheter, og Bergen og Oslo hadde en langt lavere andel også for eneboliger. Gode tekniske rapporter er et viktig konfliktdempende tiltak i bolighandelen, og som man håper vil justere antall konflikter. Økt bruk av tilstandsrapporter for å gjøre det tryggere å omsette boliger og å begrense kjøperens risiko. Eiendomsmegleren skal være garantisten for en trygg bolighandel. Med grepene bransjen nå gjennomfører i landets to største byer viser at man jobber målrettet for å oppnå økt trygghet, både politisk og i det enkelte boligsalg.

Annonsere med høyere prisantydning

“Slik markedet fungerer nå må vi innse at prisene har steget, ta dette til følge og annonsere med høyere prisantydninger. Dette er en vanskelig øvelse å gjennomføre, for i det øyeblikket man priser for høyt vil interessentene flytte seg over til andre objekter, selv om salgsprisen ville blitt den samme etter budrunde. Dessverre opplever vi i stor grad at interessenter beveger seg i flokk, de sikter seg mot boliger som er lavt priset for så å kalkulere med budrunde. Dette er et merkelig fenomen og vi meglere må justere trenden med å øke prisantydningene i takst med prisstigningen, forteller partner og eiendomsmegler i Schala & Partners Vidar Tangstad.

-Markedet kjennetegnes først og fremst med at det er ubalanse i prissettingen av boligene som kommer for salg, sier Vidar. 

Schala & Partners har nådd sin målsetning om å ikke ha priser som slutter med «90», som 3.990.000 kroner,  de setter likeså godt prisantydning på 4.000.000 kroner. – Det er et lite steg for oss, men et stort steg på vegne av interessentene våre, forteller Vidar. Prisantydningen må løftes opp, høyere prisantydning vil gi færre på visning men resultatet (salgsprisen) blir den samme likevel så lenge alle meglere tar i et tak og gjennomfører en korrigering i tråd med markedet.
 
Kilde: Eiendom Norge.