Dette følger med boligen når du selger

I følge Avhendingsloven § 3-5 skal eiendommer overdras med varig innredning og utstyr som enten er fastmontert eller særskilt tilpasset bygningen.

Loven inneholder også fastmonterte elektriske apparater, innebygde kjøkkenmaskiner og andre innebygde ting. I tillegg skal eiendommen også ha det som må være i en bolig etter lov og forskrift – for eksempel røykvarsler eller brannslukningsapparat.

Avtalefrihet

Det er ikke alt loven tar med, og partene har stor avtalefrihet der de kan avtale det de ønsker. Her er det viktig å være klar og tydelig hvis du skal selge! Et eksempel er hvitevarer på kjøkkenet der mange ønsker å selge boligen med bare integrerte hvitevarer, og her må selgeren være tydelig i markedsføringen. Ta bort gjenstander som du gjerne vil ha med videre før fotografering eller visning. Hvis gjenstanden er i boligen på visning må man være tydelig i prospektet hva som følger med og ikke. Som kjøper er det viktig at man stiller spørsmål hvis det ikke står klart i prospektet. Send en e-post så har du det skriftlig om noe skulle dukke opp i etterkant.
Dersom du er usikker på om noe følger med boligen eller ikke er det viktig at du spør din megler om dette.

Egen anbefalt liste

Eiendomsmeglerorganisasjonene har laget en egen anbefalt liste over løsøre og tilbehør som bør følge med eiendommen hvis ikke selger ønsker noe annet. Løsøre blir brukt som betegnelse for gjenstander som ikke er fast eiendom. Her er hele listen:
Gjelder fra februar 2012.
Listen over løsøre og tilbehør som skal følge med eiendommen ved salg når annet ikke fremgår av markedsføring eller er avtalt:
1. HVITEVARER som er i kjøkken medfølger. Løse småapparater medfølger likevel ikke
2. HELDEKNINGSTEPPER, uansett festemåte
3. VARMEKILDER, ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, uansett festemåte. Frittstående biopeiser og varmeovner på hjul medfølger likevel ikke.
Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning følger dette heller ikke med
4. TV, RADIO OG MUSIKKANLEGG: TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner
(dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med
5. BADEROMSINNREDNING: badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning med overskap
6. SPEILFLISER, uansett festemåte
7. GARDEROBESKAP, selv om disse er løse, samt fastmonterte hyller og knagger
8. KJØKKENINNREDNING medfølger. Dette gjelder også overskap, åpne hyller og eventuell kjøkkenøy
9. MARKISER, PERSIENNER og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner
10. AVTREKKSVIFTER av alle slag, og fastmonterte aircondition-anlegg
11. SENTRALSTØVSUGER medfølger med komplett anlegg, herunder slange
12. LYSKILDER: kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «spotlights», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekroner, prismelamper og lignende følger likevel ikke med
13. BOLIGALARM (der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper)
14. UTVENDIGE SØPPELKASSER og eventuelt holder/hus til disse
15. POSTKASSE
16. PLANTER, BUSKER OG TRÆR som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende
17. FLAGGSTANG og fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som badestamp, lekestue, utepeis og lignende
18. OLJE-/PARAFINFAT: eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelsesdato
19. GASSBEHOLDER til gasskomfyr og gasspeis
20. BRANNSTIGE, BRANNTAU, feiestige og lignende der dette er påbudt
21. BRANNSLUKNINGSAPPARAT, BRANNSLANGE og RØYKVARSLER der dette er påbudt. Det er hjemmelshavers og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.
Listen er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge (tidligere Eiendomsmeglerforetakenes Forening), og Eiendomsadvokatenes servicekontor.
 
Kilde: NEF.no, lovdata.no, Eiendom Norge