Parkliv i Oslo

Grilling med venner, en god bok, parkspill, piknik og hygge er det mange forbinder med parkliv om sommeren. I Oslo har du flere parker å velge mellom.

Tøyen Kulturpark

Tøyen kulturpark er grøntområdet mellom Munchmuseet, Caltexløkka kunstgressbane, Kampen park, Ola Narr og Botanisk hage. I vest ligger botanisk hage med de naturvitenskapelige muséene som tilhører Universitetet i Oslo. I sydenden av parken ligger Munch-muséet og Kampen park. Midt i parken ligger Tøyenbadet, og i nord skogs- og utsiktsområdet Ola Narr.

Botanisk Hage

Botanisk Hage

Torshovdalen

Torshovdalen er et stort parkområde med store bølgende åser noe som gjør området godt egnet til aking på vinterstid. Men her er det mye grøntområde noe som er perfekt om man vil tilbringe noen timer ute i solen.

Torshovdalen

Torshovdalen

Torshovparken

Torshovparken ligger på en naturlig høyde som gir en fin utsikt mot byen og fjorden fra toppunktet midt i parken, der musikkpaviljongen er plassert i enden av en allé mot nord. Om sommeren arrangeres det ulike konserter av lokale skolekorps og andre, blant annet festivalen blant annet festivalen Musikkfest Oslo og filmfremvisning. I parken finner du tre skulpturer:

  • byste av Fernanda Nissen, parkutvalgets første formann, utført av Wilhelm Rasmussen, plassert syd i parken, avduket 1931
  • barneskulptur, utført av Sigri Welhaven, ved lekeplassen i det nordvestlige hjørnet av parken, avduket 1928
  • byste av komponisten Jolly Kramer-Johansen, som bodde hele sitt liv på Torshov, utført av sønnen Willy Kramer-Johansen, avduket 1. mai 2002 i forbindelse med markeringen av 100-årsdagen for hans fødsel
Torshovparken

Torshovparken

Slottsparken

Slottsparken er den nest største parken i indre by med sine 225 mål (Frognerparken er den største). Den delen som ligger bakenfor og sør for Slottet betegnes som Dronningparken, som lenge var kongehusets private del av parken og har blant annet lysthus og dammen Kongespeilet. På sommeren går det an å kombinere en tur til Slottsparken med å besøke Slottet, som åpnes for publikum i en begrenset periode.

Sofienbergparken

Sofienbergparken er en av de mest brukte parkene i Oslo, og ligger på Grünerløkka. Selve parken er 74 mål, og Sofienberg kirke ligger på en høyde midt i parken. Friluftsetaten har talt 3 000 besøkende på en sommerdag med pent vær! Med andre ord kryr det av mennesker som nyter livet og byen når solen dukker opp.

Sofienbergparken

Frognerparken

Frognerparken er, med sine 467 mål, den klart største parken i Oslo indre by. I denne parken har man god plass til å boltre seg på! Her kan man spille kubb, dyppe bena i fontene, nyte sommeren, studere statuene av Gustav Vigeland i skulpturanlegget Vigelandsparken og se verdenskjente musikere på Norwegian Woodfestivalen.  Sør i parken ligger Oslo Bymuseum, og i øst ligger Frognerbadet og Frogner stadion.
I 1997 ble det besluttet at Frognerparken er to parker. Området med statuene heter Vigelandsparken, mens resten av parken er Frognerparken. Inkludert i Frognerparken er idrettsanleggene; Frogner Tennis, Frogner Stadion og Frognerbadet. Disse tre anleggene utgjør til sammen et enhetlig område som også har fått nytt navn; Frogner Idrettspark

Bygdøy

Halvøya vest for sentrum har siden 1800-tallet vært et populært frilufts- og utfartsområde, mye på grunn av de gode tur- og bademulighetene

St. Hanshaugen

Hver sommer siden 2005 har Kongene på Haugen Festivalen blitt arrangert her, med gratis konserter og Norges største utekino hvor de viser gamle filmklassikere.

Iladalen park

Iladalen Park er en 26 mål stor park på Ila i Oslo, og midpunktet i boliganlegget i Iladalen. Parken regnes som byens fineste og best bevarte park i funksjonalistisk stil. Det er lagt vekt på lys, luft, kontakt mellom leilighet og natur, bruk av nordiske treslag, enkelhet og saklighet i utforming.
 
Kilde: Aktiv i Oslo