FIRE TIPS TIL BOLIGKJØPEREN

Det er hett på boligmarkedet om dagen. Vi har samlet fire gode råd til deg som skal kjøpe bolig eller er i en kjøpsprosess. Det viktigste rådet er å være forberedt i alle ledd i prosessen for boligkjøpet.

 

Finansiering klar

Ha finansieringen i orden før dere går videre i boligjakten.  Da slipper du å finne drømmeleiligheten og se den glippe fordi finansierinsbeviset ikke er på plass.

Finn ut hvor du vil bo og gjør deg kjent med området

Det å sette opp en liste over hvor du ønsker å bo kan være en god start. Gjør deg kjent med hva som ligger ute, hvordan prisene er og utvikler seg. Det er også en god fordel å være klar over hvordan du vil gå frem i en eventuell budrunde. Rettere sagt være forberedt både til visning og til slutt budrunden.

Visningen – ikke vær redd for å stille spørsmål.

Visningen er en gylden anledning til å få svar på flere variabler som kan ha en betydning for deg som kjøper. Som nevnt vær forberedt, gjerne ha lest all informasjon om boligen godt på forhånd. En god forberedelse kan gi deg vesentlige og viktige spørsmål du kan stille eiendomsmegleren under visning. For eksempel detaljer i taksten av boligen. En takst fra en takstmann tar for seg tilstander på generelt grunnlag. Det er opp til deg som kjøper å stille for eksempel spørsmål om eventuelle indikasjoner takstmannen gjør seg i sin utredning.
Andre områder som det er lurt å sjekke selv og stille spørsmål ved er, røropplegget, elektriske anlegget og punkter, energimerking (isolasjon og vinduer) eller bad. Historikken av forbedringer i boligen kan være en god ide å få en oversikt over. Om boligen har to visningsdager kan det være lurt benytte denne muligheten til å se boligen en siste gang før man legger inn et endelig bud.

Budrunden

Budrunden er ofte en nervepirrende affære. Gjennom forberedelsene om tidligere budrunder i området kan gi deg en fordel for egen taktikk i budrunden. Hvordan budrunden utarter seg kan variere, men husk å ikke gi bud uten at du har en dekning for budet. Om budet blir godkjent av selger vil ditt bud være bindene. Din kunnskap om markedet i området kan være en god fordel for dine sjanser i budrunden.
 Ta en titt på denne artikkelen for å få en oversikt over hvordan en budrunde fungere.