DRØMMER DU OM DIN EGEN LILLE UTEPLASS?

Om sommeren er balkongen det mest brukte oppholdsrommet for veldig mange, og balkong topper listen over hva boligkjøpere ser etter i en leilighet.

 
En balkong kan øke verdien på boligen din med alt fra 150-500.000 kroner, og det koster langt mindre å bygge! En gjennomsnittsbalkong fra Balkong & Fasade entreprenøren ligger på 90.000 eks.mva + prosjektering. Den vil da være 3,5 x 1,5 meter (5,25m2) med smijernsrekkverk og standard balkongdør.
Prisene på bygging av balkong varierer mye og avhenger av blant annet type balkong, størrelse, materialer som brukes, og hvor store endringer som må gjøres på bygget. Dersom du f.eks. har en fransk balkong kan døren brukes videre ved utbygging av balkong – som vil spare deg for mye penger.

Faktorer som vil spille inn på verdiøkningen:

  • Solforhold
  • Etasje
  • Størrelse
  • Type balkong
  • Utsikt
  • Om balkongen ligger usjenert
  • Støy
  • Materialer

Tips til deg som tenker på å anskaffe deg balkong

Innhent tilbud fra ulike entreprenører. Sørg for at tilbudene er så detaljerte som mulig slik at de enkelt kan sammenlignes og ikke inneholder skjulte kostnader. Sjekk referanser.
De fleste firmaer gir grupperabatt, om flere i ditt sameie eller borettslag ønsker balkong kan dere spare store summer på å bygge felles. Sørg for at alle beboere har fått tilstrekkelig informasjon før en avstemning i generalforsamlingen. Prosjektet må få to tredels flertall for å bli vedtatt.
Merk at det i mange gamle bygg er reguleringer for hva man kan gjøre med fasader. Det er derfor ikke alle steder det er like enkelt å få tillatelse til balkongbygging – spesielt ikke vendt ut mot gatebildet. Undersøk derfor «Balkongveilederen» fra Byantikvaren og Plan- og bygningsetaten. Den gir innsikt i hvilke typer gårder som kan få tillatelse til å bygge balkong, og regler for estetikk, bredder, lengder og arkitektur.


Når du skal selge leilighet med balkong:

I Norge er balkonger naturlig nok mest attraktivt å bruke i sommersesongen. Dersom du har planer om å selge (eller om det kan være en mulighet for det) i vintersesongen er det lurt å ta bilder av balkongen på sitt beste – på en flott sommerdag. Dette kan du da legge til i prospekt og annonse, slik at potensielle kjøpere kan se hvor flott balkongen er på sommerstid – noe som gi en vesentlig prisstigning. Balkongen vil uansett årstid gi boligen ekstra verdi, men jo mer innbydende du får den til å virke – jo bedre en sjansen for en god profitt.
 
Ønsker du mer informasjon om hvor mye du kan tjene på en balkong, anbefaler vi å ta kontakt med en megler i Schala&Partners for prisoverslag for leiligheter med og uten balkong i ditt område.