KJØPE MED VENNER?

Det er et vanskelig boligmarked for unge, og det er nær umulig å kjøpe seg leilighet uten hjelp fra foreldre. Det er en ekstrem kamp om de minste leilighetene i Oslo, og mange innser at de ikke har mulighet til å kjøpe sin egen leilighet.
Blant annet ble boliglånsreglene endret i januar, som gjorde det enda vanskeligere for mange å få høyt nok lån til første bolig.
Med startlån og studielån ligger mange unge på rundt 2 millioner – en pris det er nært umulig å kjøpe noe for i Oslo. For under 2 millioner ligger det per dags dato 2 leiligheter ute for salg i Oslo – begge på 15 kvm.
Til sammenlikning ligger det ute 342 treroms leiligheter til under 4 millioner. Er man to stykker som går sammen om å kjøpe en litt større leilighet – fremfor å kjøpe hver sin lille – øker tilbudet av leiligheter og man får en vesentlig hyggeligere kvadratmeterpris.

Er dette riktig person å kjøpe sammen med?

At man er bestevenner betyr ikke at man nødvendigvis passer godt sammen i en bosituasjon. Dersom du vurderer å kjøpe bolig sammen med en venn, er det viktig å snakke sammen og bli enige om hva slags regler man ønsker å ha i leiligheten. Om en fester hver helg og gjerne inviterer til nach, mens den andre skal tidlig opp på søndager kan det by på problemer. Hensyn er en viktig ingrediens til et vellykket boforhold. Har du bodd i kollektiv har du trolig en liste med potensielle fallgruver – kjeler og kjøkkenutstyr som ikke blir vasket etter bruk, kontant gjester på besøk eller en som alltid glemmer å låse døra.

Noen punkter det er lurt å gå gjennom:

 • Rydding/rengjøring:
  Er vennen din et rotehode i en voksen alder er det lite sannsynlig at hun/han vil bedre seg når dere flytter sammen. Ikke utsett vennskapet (og din mentale helse) ved å flytte sammen med en som du vet at ikke rydder eller vasker etter seg slik som du ønsker å ha det.
 • Besøk:
  Hvis den ene har besøk i leiligheten 24/7 eller ønsker å ha vors hver helg kan det fort bli turbulens om den andre ikke er likedan.
 • Dyrehold:
  Ønsker dere dyr i leiligheten? Og er det greit med katt, men ikke grand danois?
 • Felleskostnader:
  Det kan være lurt å sette opp en felleskonto hvor dere setter inn et likt beløp hver måned.
 • Tidshorisont:
  Hvor lenge er det dere ideelt ønsker å bo sammen?
 • Utleie:
  Kan man leie ut sin del? Hvor lenge er greit, og ved hvilke forutsetninger?

Vær også sikker på at vennen du planlegger å kjøpe med er en person som betaler regningene sine i tide, og som du kan ha økonomisk tillit til.
Når man har bestemt seg for å kjøpe sammen er det viktig å skrive en samboeravtale med viktige punkter – som gjerne også kan inneholde noen av punktene over.