BOLIGPRISENE I OSLO FALT 3,1 PROSENT I JUNI

Onsdag la Eiendom Norge frem boligstatistikk for juni-måned. På landsbasis sank prisene med 1,6 prosent, mens i Oslo sank de med 3,1 prosent.


Boligprisstatistikken for juni viser at boligprisene sank med 1,6 prosent nominelt med prosent. Korrigert for sesongvariasjoner sank de med 0,7 prosent. Statistikken legges frem av Eiendom Norge i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi.

 
-Boligmarkedet har de siste månedene vært gjennom et tydelig taktskift, der prisene på landsbasis preges av prisfallet i hovedstaden. Det er grunn til å forvente en svakere pristrend i boligmarkedet også i månedene som kommer, men også i år vil det være store regionale forskjeller, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Flere boliger for salg

I juni måned ble det lagt ut 10.745 boliger for salg i Norge, noe som er 17,2 prosent flere enn i samme måned i fjor. Så langt i år er det lagt ut 54.120 boliger for salg i Norge. Det er 7,0 prosent flere sammenlignet med tilsvarende periode i 2016.
-Det er vesentlig flere boliger ute for salg nå enn på samme tid i fjor, og gjennom hele juni måned har tilbudssiden økt mye, spesielt i Oslo. Økningen i Oslo skyldes blant annet at mange flere velger å selge boligen før de kjøper ny. Dette vil resultere i at mange boligselgere ikke vil få solgt boligen før ferien, noe som sannsynligvis vil bidra til en svakere prisutvikling de neste månedene, sier Dreyer.
Det tok i gjennomsnitt 32 dager å selge en bolig i juni 2017, mot 30 dager i juni 2016. Av byene var det lavest salgstid i Moss med 14 dager og lengst salgstid i Sandnes med 62 dager.
12 måneders veksten er fortsatt sterk over store deler av Østlandet, men dette vil justere seg til mer moderate nivåer utover høsten. Sterkest 12 måneders vekst har Bærum med en oppgang på 11,9 prosent, svakest utvikling hadde Haugesund med en nedgang på 0,2 prosent.

Ikke overraskende

-Det er ikke overraskende at Oslo får en periode med priskorreksjon, etter en vekst på over 40 prosent på litt over to år. Nedgangen kommer primært som konsekvens av innstramminger i kreditt tilgangen og økt tilbudsside gjennom blant annet høyere boligbygging, som videre forsterkes av usikkerheten i markedet. Dette vil nok prege markedet utover i 2017, men markedet vil normalisere seg etter hvert, sier Dreyer.
-Boligmarkedet er politikk. Det tydelige skiftet i markedet kan langt på vei forklares med endringen i boliglånsforskriften, noe som har vesentlig forsterket den endringen vi forventet at boligmarkedet ville få i 2017. På den bakgrunn er det nødvendig å justere prognosene for 2017 fra 9-11 prosent til 5-6 prosent, avslutter Dreyer.

HOVEPUNKTENE FOR OSLO I JUNI 2017:

  • Boligprisene hadde en nedgang på 3,1 prosent
  • Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er 68 268,-
  • Gjennomsnittlig totalpris for boliger i Oslo er 5 094 040
  • Det tar i gjennomsnitt 21 dager å få solgt boligen sin i Oslo