HVA FØLGER MED BOLIGSALGET?

Loven sier at eiendommer skal overdras med varig innredning og utstyr som enten er fastmontert eller særskilt tilpasset bygningen. (Avhendingsloven § 3-5). Men hva vil dette si?

Ved salg av bolig forekommer det flere konflikter når det kommer til løse og fastmonterte gjenstander. Eiendomsmeglerorganisasjonene satte opp en oversiktlig liste i 2012, som sier tydelig hva som er løsøre og tilbehør. Denne listen har vært med på å dempe konfliktnivået ved salg, og reklamasjonsnemda har fått betydelig færre henvendelser ang. løsøre og tilbehør.
Som selger er det ingen ting i veien for at du ikke vil selge med tingene på listen – så du er på ingen måte er tvunget til å selge med lysekronen eller gardinoppheng på kjøpet. Det som er viktig er at du gir beskjed på forhånd: Det må fremgå i salgsoppgaven. Det er da viktig å tenke gjennom hva du ønsker å ta med videre og hva du vil gi med på kjøpet, slik at dette blir tydelig på forhånd.
Som kjøper er det viktig å forholde seg til salgsoppgaven. En kan ikke komme med listen under og kreve at boligen skal ha med hvitevarer, dersom det står i salgsoppgaven at hvitevarene ikke skal følge med boligsalget.

Huskeliste før salget: 

 
 Listen er utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge (tidligere Eiendomsmeglerforetakenes Forening), og Eiendomsadvokatenes servicekontor.
 
Kilder: NEF og Huseiernes landsforbund