BRANNSIKRING AV BOLIG

Desember er den måneden i året med flest boligbranner, og i jule- og nyttårshelgen er det to-tre ganger flere boligbranner enn ellers i året, ifølge DSB. Nå er det derfor spesielt viktig å påse at alt av utstyr er på plass og fungerer som det skal.

Vedlikehold av utstyr: Hva må du huske på?

Brannvarslere må testes minst én gang i året. Mange gjør dette på 1. desember – på brannvarslerens dag – som er en grei huskeregel før julen kommer.
Pulverapparat må du snu fire ganger i året. Dette er for at pulveret i beholderen skal være i bevegelse, så det ikke klumper seg i bunn. Om pulveret klumper seg vil ikke apparatet fungere som det skal. Skumapparater trenger man ikke å snu.


Hva skal følge med ved salg?

Slukkeutstyr (brannslukningsapparat eller brannslange) og brannvarslere skal være på plass, og være mange nok til å følge forskriftene. Brannstige, branntau, feiestige og lignende skal også følge med der dette er påbudt.
En ny forskrift om brannforebygging kom i 2016, og man må nå som et minimum ha en brannvarsler eller detektor i hver etasje. Den skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor teknisk rom.
Er det høyt under taket, som det er i mange eldre bygg i Oslo, må man være ekstra påpasselig med å installere nok brannvarslere. Det anbefales å kjøpe optiske varslere som kan seriekobles.
Det er styrets ansvar å sørge for at lovpålagt utstyr er på plass. Dersom varslere/slukkere ikke er på plass når du flytter inn, bør du derfor ta kontakt med styret.
 

Husk på dette i jula (og ellers!):

  • Ikke gå fra kjøkkenet når du lager mat.
    Matlaging på komfyren er den største enkeltårsaken til boligbrann i Norge.
  • Ikke gå fra rom med levende lys.
  • Kjøp nattmat på vei hjem fra byen.
    Da slipper du å risikere å sovne fra pizzaen i ovnen.