HVORFOR FEIRER VI MORSDAG EGENTLIG?

Søndag 11.februar er det morsdag, og vi skal hylle alle de flotte mødrene der ute med kaker, kort og kanskje en liten overraskelse. Men historien bak dagen er det kanskje få som vet så noe om.


Morsdagen er en flott tradisjon som kom til Norge i 1919, hvor vi hyller mødrene våre. Men feiringen stammer helt tilbake til antikken, der de gamle grekerne feiret alle guders mor: titanen Rhea.
På 1600 tallet feiret de kristne i England jomfru Maria, som utviklet seg videre til å gjelde alle mødre. De engelske kristne la denne dagen til fjerde søndag i fasten og ble kalt «Mothering Sunday». Denne feiringen spredde seg videre utover hele Europa og ble ikke bare en kristelig feiring, men en folkefeiring for alle mødre. Denne dagen fikk alle tjenestefolk fri for å dra hjem til sine mødre. Denne tradisjonen døde gradvis ut – delvis fordi det krevde for mye tid.

Morsdag slik vi kjenner den i dag.

Slik vi kjenner morsdag i dag, startet i USA under borgerkrigen. Der startet en ung hjemmeværende mor, Ann Marie Reeves Jarvis en bevegelse for å forbedre de sanitære forholdene under krigen. I «Mothers’ Day Work Clubs» fikk kvinner opplæring i grunnleggende sykepleie, og ga assistanse og undervisning til familier om hygiene og helse, og jobbet for å redusere sykdom og barnedød.
Etter krigen fortsatte en kvinne, med navn Julia Ward Howe, jobben med fred og forsoning, og kalte dagen «Mother’s day for peace». Dagen hadde fokus på å feire fred, kvinner og mødre, og på å støtte de som hadde mistet barn eller ektefeller i borgerkrigen. Denne feiringen varte i over ti år.
Den moderne morsdagen var det datteren til Ann Marie Reeves Jarvis som etablerte i USA. Den første morsdagen var en minnesmarkering 10.mai 1908, tre år etter moren død. Hun ønsker å hedre mødre og feire den rene kjærligheten mellom mødre og barn. Dagen spredte seg raskt utover statene i USA, og i 1912 ble morsdagen erklært som offisiell helligdag i 45 stater. To år senere i 1914 erklærte daværende president Woodrow Wilson morsdagen som nasjonal morsdag.

Morsdag i Norge.

I Norge startet morsdagen i Bergen, av religiøse organisasjoner 9. februar 1919. Dagen spredde seg etterhvert over hele landet og har blitt til en familiedag – hvor mødre blir vartet opp litt ekstra. Dette kan være, frokost på sengen, kake, et hyggelig kort, blomster eller en liten overraskelse.
De siste årene har det blitt en svært gunstig kommersiell høytid der butikker markedsfører en rekke tips og ideer for morsdagsgaver.

Overraskelser /gaver uten en kostnad.

  1. Vask og rydd
  2. Lag gjøremålskuponger for våren
  3. Gjør noe du burde gjort for lenge siden
  4. Gjør noe hun aldri har fått tid til
  5. Pynt med blomster
  6. Frokost på sengen
  7. Lag mat og sett på en film
  8. Pass barna mens mor tar seg et lite hjemmespa for seg selv.
  9. Skriv en liten hilsen med hvorfor du setter pris på moren din.

Ønsker du å kjøpe noe kan du jo tenke igjennom hva hun har ønsket seg over lengere tid.
Ha en super Morsdag!
Kilder: https://www.aktivioslo.no/hvaskjer/morsdag/