RYDDETIPS FØR VÅREN KOMMER

Våren banker snart på døren og flere tenker på å gjøre store eller små endringer i huset. Før man gjør dette er det viktig å ta en skikkelig opprydding og få et system i det man allerede har.


Vi har satt sammen noen tips som kan hjelpe på veien, som er satt sammen av flere ryddeeksperter.

Først av alt

Kast, gi bort eller selg overflødige ting. Start med å kategoriser tingene i det rommet du rydder i. Slik får du oversikt over hva du har og hvor mye av de ulike kategoriene. Still deg gjerne spørsmålet, om du faktisk bruker alle de 5 eller 10 hanskene? Eller fem vinterjakkene.
For at det skal holde seg er det viktig å gå igjennom regelmessig både klær og utstyr. Ha en gylden regel at man faktisk kaster ting som er ødelagt, eller gi bort om det bare ikke brukes.
Start gjerne med et og et rom, slik at du har kontroll og faktisk får ryddet opp på en skikkelig måte.
Gangen
Når du har fått en oversikt, og kastet eller gitt bort de unødvendige tingene, er det på tide å få orden og system. Tenk smart oppbevaring, og vis frem de tingene som du synes er fine.
Luer og votter – Gi hver og en i familien en boks hver hvor de har alt av luer, votter og annet smått som finnes i gangen. Plasser boksene i en hylle eller i et skap slik at de ikke ligger eller henger fremme og lager rot.
Paraplyer –  Paraplyer bør oppbevares stående i en egen boks dette også.
Nøkler – Ha nøklene på et sted, et nøkkelskap rett innenfor døren er det mest ideelle og det må bli en rutine å legge nøklene her når man går inn døren.
Post – Et bord eller kommode i gangen er perfekt til dette formåle, men også ha en egen boks, fat eller hylle som man legger posten når man kommer inn.
 Stuen
Start med å kaste eller gi bort. Men her kan det for noen være vanskelig å ta denne oppryddingen.
Det som er lurt er ta seksjon for seksjon og legge alt utover et stort bord eller gulvet. Se hva som du faktisk har brukt eller har hatt fremme det siste året.
På samme tid er det viktig å minske pynten også som ikke gir så mye lenger. Tenk gjerne gjennom hvilken stil er det du har nå. Er den shabby chice vasen eller lysestaken en stil du fremdeles liker eller er det nå mer stilrent med detaljer av gull, kobber eller keramikk. Kast eller gi bort til ulike loppemarkeder som kommer nå fremover i april, mai.
For oppbevaring er det viktig å ha en fast plass til småting som enten alltid ender opp på bordet eller ulike steder hver gang.
Fjernkontrollene – Ha en fast plass, gi gjerne kontrollene en fast boks som man legger dem i etter hver gang.
Blader/magasiner/ aviser eller nettbrett – mange stuebord har en egen hylle under for å legge blader eller magasiner under. Om det er plass kan en eske/boks å legge bladene i under dette bordet eller ha en fast boks ved siden av sofaen eller reolen hvor man plasserer blader eller magasiner. Nettbrettet kan også legges ved eller ha en egen eske for dette i en reol eller ved siden av bladene.

Kjøkkenet

Når det kommer til rydding på kjøkkenet er det flere som tenker «Det får jeg aldri helt ryddig, det er et alt for lite kjøkken». Dette er ikke i alle tilfeller grunnen til at man ikke har plass i skapene. Flere kan få mer plass om man går igjennom hva som faktisk har. Sett frem alle tingen man har på kjøkkenet på et bord eller kjøkkenbenken.
Still deg spørsmål om tingene du har: Hvor ofte har du brukt kjøkkenmaskinen eller ulike funksjoner på den som du har deler til? Har du bruk for to rivjern eller to eggedelere?
Lag et system:

  • Bokser igjen. Bokser kan brukes for å dele og skille i skuffer og skap, men også få det mer praktisk i et skap. Lettere å ta ut.
  • Bokser/beholdere som en heller dryssende poser med mel, sukker, korn etc. gir et mer rent og ryddig utrykk.
  • Sett produktene i kategorier ha frokostblanding for seg, bakkeprodukter for seg og annet. Dette gjør det lettere å gå i den riktige ene skuffen når du skal bake eller lage deg frokost og gjør oppgavene mer effektivt.

Soverommet

Tenk på soverommet som et sted du skal ha ro og orden.
5 tips for å oppbevare smart og ryddig på soverommet.

  1. Velg gjerne en seng med skjulte rom under eler skuffer som kan trekkes ut. Dette sparer plass og kan brukes både som garderobe eller oppbevaring til sengetøy etc.
  2. En sittepute med oppbevaring inni er smart for eventuelle ladere, div du må ha ved sengen men som bare ser rotete ut synlig. Eller du kan bruke sitteputen med oppbevaring til ekstra tepper. Men om du har tendensen til å legge mye klær på denne sitteputen er det bedre at en heller setter opp knagger enten på døren eller skapet.
  3. Om du har plass til en sengegavl. Kan denne gi oppbevaring som kan være mer eller mindre skjult. Men husk å plassere ting som lager rot i små esker eller bokser. En slik sengegavl kan erstatte et nattbord om også løsriver en del plass på gulvet ved sengen.
  4. Har du ekstra plass øverst eller oppå garderobeskapet kan dekorative esker kunne sorteres med sesong klær som ikke er i bruk den respektive sesongen.
  5. Om du har plass i en bod kan det være det beste stedet å få unna sesongklærne man ikke bruker nå. Kjøp gjerne inn gjennomsiktige tette plastbokser hvor man legger sesongklærne etter kategori. Dette gjør det lettere å ha oversikt over hva man har og hvor de ulike tingen ligger. Vi har ganske lange mellomsesonger her i Norge så å kunne se hvor den gode ullgenseren er på en sen kald sensommerdag er viktig.

Lykke til med ryddingen!