VURDERER DU PÅ Å FJERNE GAMMEL TAPET?

Det er ikke all tapet som trenger å fjernes før man legger ny.

Må jeg fjerne den, eller kan jeg male over den?

Hvis tapetet sitter godt kan man godt male over det gamle tapetet, men det kommer an på hva slags tapet du har.
For hvis tapetet sitter godt på underlaget, er det ingenting i veien for male over det gamle tapetet, men det kommer an på hva slags tapet du har på veggen din. Papirtapet, tekstiltapet, nyere glassfiberstrie og miljøtapet kan du male over, mens vinyltapet bør du ikke male over. Grunner til dette er at materialet i tapetet som fargestoffer og voks kan gå gjennom malingen, at veggen vil avgi lukt eller at tapetet ikke tørker skikkelig.
Før du maler over tapetet bør du pusse ned kanter og overganger med sandpapir. Deretter bør tapetet vaskes for å fjerne smuss og fett.

Tapetsere over den gamle?

Hvis det er en papirtapet som sitter godt til underlaget, går det i fleste tilfeller fint å legge ny tapet over. Men for at den nye tapeten skal feste seg skikkelig, er det viktig å grunne med heftgrunn.
Om tapetet er spaltbart (de er produsert i to lag der du enkelt kan rive av det øverste laget og kun sitter igjen med en papirbakside på veggen) er det anbefalt at du fjerner tapetet først, dvs fjerne det ytterste laget. Til dette kan du bruke bla. tekstiltapet, vinyltapet og fibertapet med papirbakside. De spaltbare tapetene består av flere lag, og det er bare det ytterste laget som skal fjernes. Papirbaksiden som sitter igjen kan beholdes, og dette er et fint underlag for nytt tapet.

Fjerne tapeten effektivt – fuktighet og damp

  • Prøv å væte tapetet med en fuktig, lunken svamp, og se om du ved hjelp av en tapetskrape får den bort.
  • Du kan få kjøpt tapetoppbløtere som bløter opp tapetet og løser opp tapetklisteret.
  • Om fukt ikke hjelper, kan du ved en dampmaskin få fjernet tapetet. Disse kan du få leid hos fargehandlere og byggevarehus som selger tapet.
  • Maskinen fungerer slik at du legger dampeflaten mot veggen i noen sekunder, og deretter kan du enkelt fjerne tapetet.
  • En del glassfiberstrier og miljøtapeter kan være vanskelige å fjerne. I slike tilfeller bør veggen helsparkles eller påføres underlagsduk/veggfornyer. Disse finnes i flere tykkelser.

Andre råd er å bruke tapetoppløser og plast:

  • Riss først noen dype riper i tapetet med en tapetkniv.
  • Påfør deretter tapetoppløser på veggen med en malerulle. La det sitte på så lenge som angitt på produktet.
  • Dekk til veggen med plast. Den vil klistre seg til veggen på grunn av tapetoppløseren, og også hindre at den fordufter.
  • Når du drar av plasten skal tapetet følge med plasten. De siste restene kan du fjerne med en spartel.
  • Børst veggen fri for støv og annet løst.

Har du glassfiberstrie eller strietapet?

Hvis glassfiberstrien sitter skikkelig godt fast, vil det lønne seg å jevne ut veggen med sparkelmasse eller underlagsduk fremfor å fjerne det gamle tapetet. Men har glassfiberstrien dårlig feste til veggen, må den fjernes før du maler eller tapetserer om. Når du fjerner gammel glassfiberstrie bør du benytte hansker, munnbind og beskyttelsesbriller, siden små glasspartikler vil sveve i luften.
Det viktigste med strietapeten er at du ikke må fjerne den! Du kan ta bort felter som ikke sitter godt, men la det stå der tapeten sitter godt fast. Strietapet kan ta med seg mur, puss og annet som finnes på baksiden. Du kan skjule den ved å helsparkle, sette opp gipsplater eller bruke underlagsduk.
Kilder: klikk.no, viivilla.no, bolius.dk, tapetgalleriet.no