BOLIGSTYLINGEN DU KAN GJØRE SELV

Det trenger ikke være dyrt å piffe opp boligen din før salg. Her er triksene du lett kan gjøre på egenhånd.

Gjør et bra førsteinntrykk

Det stor oppsving i bruken av boligstylister til å fikse opp innredningen i boliger før de legges ut for salg. Og det kan ofte lønne seg – boligstylistene kan som regel vise til salgstall over takst. Førsteinntrykket betyr mye når man skal tiltrekke seg potensielle kjøpere. Det viktigste er å presentere et nøytralt og innbydende hjem slik at så mange som mulig kan se for seg et fremtidig liv der. Ved hjelp av enkle triks og knep kan du skape drømmehjemmet til en potensiell kjøper.

Rydd og vask

En ryddig leilighet virker større, og kjøper får mulighet til å se for seg sine egne ting i boligen. Fjern derfor alt overflødig av pyntegjenstander og møbler. Du kan pynte med planter, lys og pyntegjenstander men ikke overdriv. Lag gjerne grupper på 3 ting. Det skaper mer dynamikk enn partall. Vask og luft godt i alle rom. Trekk fra gardiner og slipp inn så mye lys som mulig. Dersom du har mørke gardiner kan du vurdere å fjerne de eller bytte til noen lysere. Dersom det er på vinteren må du huske å ha god belysning for å skape en god og varm stemning.

Fiks åpenbare feil og fresh opp

Det er ikke nødvendig å starte på et stort oppussingsprosjekt, men gjør ferdig der det er påbegynt. Fiks alt det lille som gjør boligen mer presentabel. F.eks. fest løse ledninger, fug igjen hull i veggen, rett på skjeve skapdører, løse dørhåndtak og dryppende kraner. Et malingsstrøk eller to er en billig måte å piffe opp et rom. Velg lyse farger slik at rommene fremstår rene og store.

Gang

Gangen er det første rommet man kommer inn i, og bidrar til førsteinntrykket. Rydd bort alt av sko og yttertøy og fjern store møbler som kan ta opp for mye plass. Dersom det ikke er vinduer må du passe på å ha god belysning, og hvis rommet er lite vil det hjelpe å henge opp et speil. Dette gjør at rommet føles større.

Stue

Har du en stor stue kan det lønne seg å dele opp stuen i soner. Ha et område med sofa og et med spisebord. Dette gjør det lettere for potensielle kjøpere å se hvordan de kan utnytte plassen. Er leiligheten liten kan det være lurt å fjerne gulvtepper. Dette vil få rommet til å virke større. Om sofaen er slitt kan du piffe den opp med et billig trekk fra Ikea eller slenge et pledd over den. Pynt også med noen pene pynteputer. Frisk gjerne opp stua med blomster og stearinlys, men pass på at det ikke blir for mye (husk å lage grupper på 3). Ofte er det bedre med noen store pyntegjenstander enn mange små.

Soverom

Gå til innkjøp av noen fine sengetepper og legg de over sengene. Pynteputer og noen blomster/planter skaper en fin stemning på soverommet. Et nattbord med en lampe og kanskje en fin bok ser innbydende ut. Husk å fjerne alt av personlige eiendeler. Unntaket for regelen er på barnerom der noen kosedyr og leker kan få rommet til å virke mer autentisk.

Kjøkken

Rydd bort de mest hverdagslige tingene fra kjøkkenbenken, og sett frem kokebøker, friske frukter og krydderplanter osv. Å bytte eller male skapdører kan være en rask måte å friske opp hele kjøkkenet. Du kan også male benkeplatene dersom de er slitte.

Bad

Igjen, rydd bort alt rotet på overflater og dekorer med håndklær i matchende farge brettet i en stabel. Kjøp inn en pen såpe, og tenn noen duftlys. Pynt også gjerne med en plante eller blomst. Prøv å skape en spa-stemning.

Uteområde

Her er det også viktig at det ser ryddig ut. Rak bort vissent løv, eller slå gresset om det er sommer. Pynt med blomster i potter ved inngangspartiet og på terrassen eller balkongen. Sett ut hagemøbler for å vise hvordan utendørsområdet kan brukes.
Det er ingen fasit på styling – det viktigste er å skape et fristende sted som gjør at potensielle kjøpere får lyst på boligen din. Så lenge boligen ser innbydende, ryddig og oversiktlig ut, så har du gjort en bra jobb.
Kilder: Marøinteriør, VG,