SLIK VINNER DU BUDRUNDEN

Du må som regel gjennom en budrunde før drømmeboligen kan bli din. Dette kan bli dyrt dersom du ikke har en strategi på plass. Vi snakket om dette med Eskil Næss Hagen, eiendomsmegler / partner hos Schala & Partners på Torshov.

Før budrunden

Før budrunden må du ha finansiering avklart med banken og ha fått et finansieringsbevis. Finansieringsbeviset er en garanti om at du vil få lån fra banken din, og hvor mye du har mulighet til å låne.
Du må orientere deg i markedet.
– Gå på flere visninger og følg med på flere budrunder. Spør megler om hva boliger blir solgt for og dann deg et prisbilde for den type bolig du er på utkikk etter, sier Hagen.
Du må aldri gå over det banken din har satt som maksimalt lånebeløp i en budrunde. Husk at et bud er bindende!
Les også: Vurder å kjøpe med venner og Den nervepirrende budrunden.

Vurder boligen nøye

Før du skal legge inn et bud må du vurdere boligen grundig. Les salgsoppgaven nøye og sett deg skikkelig inn i boligen du ønsker å by på. Når ble kjøkken og bad sist pusset opp? Når ble rørene byttet ut? Hvor gammelt er det elektriske? Er alt dette dokumentert?
– Sett din egen grense for hva du mener boligen er verdt, og hold deg til det.
Om du ender opp med å måtte pusse opp store deler av boligen kan det koste deg dyrt. Ta derfor dette i betraktning under budrunden.

Selve budrunden

Spiller du kortene dine riktig under budrunden, øker du sjansene dine for å sikre deg din drømmebolig.
Ikke vær redd for å starte en budrunde. Vi ser ofte at de som starter en budrunde ender opp med boligen! Og start skikkelig. Vi ser ofte at lave bud, eller “skambud”, som er ment for å teste både selger og øvrige interessenter, lokker til seg øvrige konkurrenter. Disse budene virker derfor ofte mot sin hensikt og er inviterende for andre som sitter og følger med. Inngangsbilletten for de andre i budrunden blir “rimeligere”.
-Vi ser ofte at budgivere holder seg til runde tall. Det kan derfor være hensiktsmessig å by rett over- eller under runde tall. I tillegg vil jeg anbefale å by med intervaller slik at det blir vanskelig for konkurrentene å lese deg som budgiver.
Vær tilgjengelig i budrunden. Du får ofte mye god informasjonen når megler ringer, til sammenligning med bare å holde seg orientert på SMS. I en budrunde er det viktig å vite mest mulig! Husk også å holde deg til budfrister og by i god tid før utløp av akseptfristen. Fristen er selgers siste mulighet til å akseptere bud, derfor må du gi bud i god tid før fristens utløp.
Dersom du har litt økonomisk spillerom kan du være den som “sitter på gjerdet” og komme inn mot slutten av budrunden. Da kan du satse litt ved gi et større bud helt til slutt. Men det er viktig å huske maksbeløpet ditt og holde det hellig. Likevel kan det være lurt å ha noe å gå på mot slutten av budrunden. Ved å gi et stort bud uten å gå over hva du mener er boligen er verdt, kan det bidra til å skremme vekk de siste konkurrentene.
– Boligmarkedet svinger og varierer over tid. Derfor er det viktig å gå på mange visninger, og det er ikke uvanlig å tape noen budrunder før man går seirende ut til slutt. Lykke til i boligjakten!
Kilder: Ørland Sparebank, Eiendomsmegler.no