NÅR LØNNER DET SEG Å SELGE?

Hva påvirker prisen og når kan du få mest mulig for din bolig?

Type bolig

“Hvilken type bolig du har, kan ha en betydning for når du bør selge boligen din. Skal du selge enebolig med hage vil sommerhalvåret være bedre egnet til å vise frem den flotte hagen. Leiligheter er ikke like påvirket av årstidene, men har du en flott balkong, bakhage, eller park rett ved leiligheten, så kan det bidra positivt for salget å selge på sommerhalvåret.” sier Partner/Eiendomsmegler hos Schala & Partners, Lene Brekken.

Når bør du selge boligen din?

Det er mange grunner til at boligprisene kan variere i løpet av et år, og ofte kan det være av naturlige årsaker som ferier og høytider. Historisk sett øker boligprisene mest på begynnelsen av året. Dette kommer av at det som regel er færre eiendommer til salgs i Norge i denne perioden, mens etterspørselen holder seg relativt stabil. Deretter faller prisene litt midt på sommeren, før det tar seg opp igjen i august. Likevel er ikke dette en fast regel, da prisveksten er avhengig av antall boliger på markedet og antall boligkjøpere som er på jakt. I tider hvor tilbudet er lavere enn etterspørselen vil du kunne få mer for boligen din da det som regel er flere budgivere til å presse prisen opp.

Selge og kjøpe i samme marked

“Skal du selge boligen din og kjøpe i samme marked vil det spille mindre rolle om prisene stiger mye eller lite. Dersom du skal ned i pris og størrelse på boligen du ønsker å kjøpe vil det lønne seg å selge når markedet stiger. Om du skal bevege deg oppover i eiendomstigen kan det lønne seg å vente på en prisnedgang for å kjøpe.” sier Brekken.
Hvis du ikke oppnår ønsket pris på boligen din kan det lønne seg å utsette salget – men dette avhenger av prisutviklingen i markedet. Ved utsettelse trenger du antageligvis mellomfinansering fra banken, og du kan ende opp med å betale mer i renter enn hva du tjener på prisveksten.

Kjøpe eller selge først?

Om du selger først har du god tid til å finne den rette kjøperen og den rette prisen. En annen fordel er at du da vet nøyaktig hvor mye egenkapital du har til neste budrunde. Du vil også kunne reagere raskt når den rette boligen kommer på markedet.
Ulempen med å selge først er at det kan ta lengre tid enn forventet å finne din neste bolig, og det kan være stressende å måtte finne et annet sted å bo innen en bestemt dato. Om du kjøper først må du forberede deg på å eventuelt måtte betale på to boliger samtidig. Dette kan også være en stor påkjenning.

Følg med på boligmarkedet over tid

“Det kan være svært lønnsomt å følge med på boligmarkedet over tid. Følg med på boliger som likner på din egen, og på hvordan prisene utvikler seg i området. Det kan også være lurt å holde et øye med endringer av bl.a. renter og boliglånsregler, som kan påvirke boligmarkedet markant.” sier Brekken.

Planlegg boligbyttet godt

Uansett når på året du ender opp med å selge, så bør boligbyttet planlegges grundig. Kontakt megler tidlig – gjerne så tidlig som inntil ett år før du skal selge. Sjansene er bedre for å gjøre et godt salg om du har god tid. Megler vil kunne fortelle deg hva som burde fikses i boligen før visning, og du vil ha tid til å få det gjennomført.
Vi kan hjelpe med å finne den riktig tid for deg å selge akkurat din bolig. Ta kontakt med Schala & Partners for en verdivurdering.
Kilder: Eiendomsmegler.no, Dinside, Mittanbud