BRUK NESA – AVSLØR FUKTSKADER!

Lukt er en av de første tegnene på fuktskader. Du kan derfor komme langt med å bruke nesa. Her er hva du skal lukte etter.


Fuktskader kan gjøre deg og familien din syk. Høst og vinter er fuktige årstider, og med mye nedbør økes faren for fuktskader på huset ditt. Tusenvis av norske hjem får hvert år fuktskader, muggsopp eller hussopp. Det kan  resultere i store kostnader og kan være en alvorlig helserisiko. Spesielt krypekjellere er utsatt, og mer enn en fjerdedel av de 350.000 norske krypekjellere er angrepet av muggsopp og råte. Det er ikke alle lukter som betyr at huset ditt har fukt og muggskader, men noen lukter bør man være ekstra oppmerksom på. Vær oppmerksom på at huset ditt kan ha fukt- og muggskader uten at du kjenner noen lukt også!
Disse burde du ta på alvor:

  • Mugglukt: Dette er en skarp lukt som du ofte finner i kjellergulv og kledde kjellervegger. Denne lukten vil være besk eller bitter. Det kan være en indikasjon på fuktskade.
  • Jordlukt: Hvis du har vært i en potetkjeller eller jordkjeller vil du kjenne igjen denne lukten. Dette kan også være en indikasjon på fuktskade.
  • Sopplukt: Denne lukten kan minne om sjampinjong og kan oppstå dersom det er et kraftig angrep av ekte hussopp. Her må du kontakte et saneringsfirma.
  • Avløpslukt: Kommer ofte av kloakkskader, lekkasjer i avløp og tilkoblinger til servanter, eller fra et sluk som har blitt tørt på grunn av lite bruk. Fyll sluket med vann og tilsett litt frostvæske eller matolje og sjekk om lukten forsvinner.
  • Linoleums- og teppegulv: Om belegget i overflaten på linoleumsgulv lukter oppkast når det er vått tyder dette på at det har blitt skadet. Vann siver ned i gulvet og blir harskt. Dette kan føre til luftveisproblemer. Om du har teppegulv og får en skarp “muggen plast”-lukt kan dette tyde på at teppelimet har blitt fuktskadet.
  • Hyttelukt og gammelt hus: Innestengt lukt er vanlig i gamle hus og uoppvarmede hytter. Dette kommer av dårlig ventilasjon, men er som regel ikke en indikasjon på fuktskader.

Les mer om helserisikoene ved å være utsatt for mugg her
Kilde: Anticimex