KJØKKENOPPUSSING TRENGER IKKE KOSTE SKJORTA

Å fornye kjøkkenet trenger ikke alltid bety totalrenovering. Vi har fått tips fra Carl Uthus, Eiendomsmegler hos Schala & Partners.


“Mange drømmer om å pusse opp kjøkkenet, men som vi vet kan fort kan bli dyrt. Derfor er det fint at det er løsninger som ikke koster så mye. Men det er viktig å velge riktig, for selv et kvalitetskjøkken kan slå uheldig ut dersom uttrykket ikke er tidsriktig og det kan bety tapte penger ved salg.” sier Uthus.

Kjøkkenfronter

“Om kjøkkenfrontene er nøytrale og uskadet kan du lett bytte ut knottene på frontene. Dette er enkelt å gjøre selv og det er veldig rimelig. Noen ganger skal det så lite til for å endre et utdatert kjøkken til noe mer moderne.”
Dersom du vil endre selve frontene kan du komme langt med litt maling eller folie. Å spraylakkere de gamle frontene er en smart vei til fornyelse, og langt rimeligere enn å bytte de ut. De fleste som kjøper en ny innredning plasserer det på samme sted som den gamle. For mange fungerer den eksisterende innredningen helt fint, og trenger bare en estetisk forandring. Derfor kan du spare mye ved å ta frem malekosten og male frontene på skap og skuffer. Da er det beste å male eller sende til sprøytelakkering. Det er ikke vanskelig å male selv. Bare husk å vaske skikkelig før du starter. Du kan også få kjøpt folie som du kan klistre rett utenpå dørene, uten at den etterlater limrester dersom du senere vil fjerne den. Folien finner du i alle mulig farger og mønstre, og gir dermed rom til å være mer kreativ og til å få noe helt unikt. Det er viktig å huske at dersom du pusser opp for salg kan vågale kjøkkenvalg ekskludere mange kjøpere. Og da er det ikke sikkert at du vil få igjen pengene ved salg.
Dersom det ikke er mulig å male frontene kan du bytte dem ut. Om du har flaks kan det hende at skapene dine har samme mål som frontene til en kjøkkenleverandør. Men husk at det er ekstremt viktig å måle nøye, et par millimeter kan ha mye å si. Den vanligste fellen folk går i er å undervurdere hvor lang tid det tar å bytte fronter selv, og viktigheten av god planlegging. Ta også høyde for tykkelsen av skapdørene, om de er for tykke vil du ikke kunne åpne skapdørene helt.

Male skapSprutsonen

Fliser kan være vanskelig å legge selv, men du trenger ikke å legge nye for å freshe opp kjøkkenet. Er fugemassen blitt grå, kan du gå over fugene med en fugepenn. Fugepennen inneholder maling som dekker over misfargingen i fugene. I tillegg vil malingen i fugepennen forsegle fugen og gjøre det lettere å rengjøre. Du kan også male over flisene, bare husk å vaske grundig før du starter.
Dersom du vil bli kvitt flisene er det mange andre alternativer. “Det har blitt moderne å ha en glassplate mellom benkeplaten og overskap. Med glassplate kan du også legge en tapet bak for å få litt farge og skape et nytt uttrykk på kjøkkenet. Du kan også ha kjøkkenplater eller finerplater på veggen. Disse kommer i mange variasjoner.”

Benkeplate

Benkeplaten får virkelig kjørt seg under matlagingen og ellers i den daglige bruken. Den dyreste løsningen er nok å bytte ut benkeplaten, også med tanke på at man her må koble fra og til vannkranen, noe en rørlegger bør gjøre. “Har du en trebenk kan det holde å pusse ned benkeplaten og sett den inn med olje. Du kan også gi den en ny farge med beis, lakk eller hardvoksolje. Benkeplaten er en så synlig del av kjøkkenet at det vil ha stor effekt bare å bytte den ut dersom det er nødvendig. Den rimeligste løsningen er laminat, og her finnes det mange lekre og moderne typer. En benkeplate kan man få laget ferdig med kum installert, og ferdig utskjæring til platetopp.”
benkeplate

Gulvet

Den billigste og enkleste måten å fornye gulvet på er å kjøpe en sprek gulvmatte. Har du tregulv og parkett kan dette males. Velg en solid gulvmaling som tåler hard medfart. Det er tre ting du bør tenke på når du skal pusse opp gulvet på kjøkkenet: Det må tåle vann, være lett å gjøre rent samtidig som det er behagelig å gå og stå på, selv i flere timer, og det må være pent og tåle slitasje.

Belysning

Kjøkkenet er et sted der vi tilbringer veldig mye tid. Derfor krever et rom som kjøkkenet ordentlig belysning. Det finnes 3 former for belysning som kjøkkenet gjerne skal inneholde: det sentrale lyset, arbeidslyset og stemningslyset. Det sentrale lyset er hovedlyset  i rommet, oftest en taklampe eller pendel. Dette lyser opp størstedelen av rommet. Arbeidslys er viktig på kjøkkenet slik at du ser hva du driver med mens du lager mat. Her kan du bytte ut lys-lister med f.eks spotter for å få et mer moderne uttrykk. Stemningslys gir hygge og karakter til kjøkkenet, og det kan ofte kombineres med den sentrale belysningen ved hjelp av en lysdimmer. En annen mulighet er stålamper som har en overraskende stor effekt. Belysning er en viktig faktor som mange kanskje ikke tenker over.
Kjøkken

Det enkleste er ofte det beste.

“Ved å kjøpe inn mindre detaljer kan du skape et helt nytt uttrykk på kjøkkenet. En ny lampe, friske urter på benken, ny oppvaskkost og en stilig flaske med oppvaskmiddel kan hjelpe mye.” Få litt farge på et nøytralt kjøkken med nye oppvaskhåndklær, grytekluter og et teppe på gulvet som matcher. Eller kanskje alt du trenger et malingsstrøk på veggene for å freshe opp? En trend nå er å male med tavlemaling slik at man kan skrive beskjeder til hverandre rett på veggen.
“Det billigste og kanskje det beste tipset vi kan gi i forhold til å fornye kjøkkenet før salg er å rydde. Fjern alt fra kjøkkenet bortsett fra innredningen, slik at du har blanke ark.  I mange tilfeller kan du gjøre mye ved å fjerne rot fra overflatene slik at kjøkkenet får et mye renere uttrykk. Deretter kan du sette inn en ting av gangen. Kanskje du bare trenger å omrokkere på de gamle tingene og dermed er oppussingen helt gratis!”
Les også “Bad på budsjett”
Kilder: Klikk, Rom123