VEDFYRING, HER ER TABBENE DU BURDE UNNGÅ!

Nå som det begynner å bli kaldt ute kan det være godt å fyre litt i peisen. Men vet du den beste måten å fyre på og tabbene du burde unngå?

Vedlikehold av peisovn

Start denne høsten en god tid for å ta en sjekk på at alt er som det skal være. Det viktigste du kan gjøre før du begynner å fyre igjen er å sjekke at peisen er ren, fri for sot og virker som den skal. Om du ikke har tid eller anledning til å gå over ovnen selv kan du bestille service hos forhandleren eller produsenten.

Slik bygger du bålet

Husk å bruke nok ved. Mange blir overrasket over hvor mye ved man burde bruke til opptenning, 2-3kg er den beste mengden. Mer ved gjør at ildstedet kommer raskere i gang og forbrenner mer effektivt.  Måten du stabler veden i peisen har også stor betydning. Bruk de større vedkubbene nederst og opptenningsved og tennbrikketer øverst.

Dette burde du huske

Pass på at veden er tørr. Ved skal helst være lagret i minst ett år etter hugst for å være helt tørt. Hvis veden ikke er tilstrekkelig tørket vil mye av energien gå til å tørke veden og ikke til å varme opp rommet. Hvis du usikker på om vedkubbene er tørre nok kan du slå dem sammen. Om det høres ut som et balltre som treffer en ball er veden tørr nok.
Bruk mindre kubber. Det er vanskelig å få fyr med veldig grove kubber. Da tar det lang tid å få opp varmen i brennkammeret som betyr at forbrenningen blir ineffektiv.
Tenn på fra toppen, på den måten får man raskere oppvarming i brennkammeret. Det vil gi god trekk og flammene på toppen varmer opp de større kubbene under.
Hold døren åpen. Det er viktig å ikke lukke peisdøren før det brenner skikkelig i ovnen. Begynner det å ulme når du lukker igjen døren har du vært for rask. Når temperaturen er høy nok og du lukker døren vil du se at luften som kommer inn i brennkammeret i bakkant antennes. Dette tar ihvertfall 10-15 min.
Åpne alle ventiler i ovnen og åpne vinduene i rommet slik at du får nok luft inn i huset hvor ildstedet står. Det virker kanskje mot sin hensikt å åpne vinduene når du prøver å varme opp rommet. Men om det ikke er god lufttilførsel i rommet kan det ta lang tid å tenne opp i ovnen. Skru gjerne av kjøkkenviften og andre ventilasjonsanlegg, fordi disse drar luft ut av huset reduserer trekken i pipa.

Dette burde du unngå

Mange bruker ovnen til å kvitte seg med brennbart avfall som aviser og annet papir. Dette skaper lite varme, mye aske i ovnen og partikler i luften.
Fyring med andre typer treverk burde unngås. Mange lar seg friste med å fyre med rester av byggematerialer, men selv om alt treverk brenner er ikke dette lurt. Mange byggematerialer er impregnerte og kan slippe ut giftige gasser når de brennes.
Unngå bruk av tennvæske eller bensin. Det skal ikke være nødvendig å bruke tennvæske eller bensin for å fyre i peisen. Dette kan være svært farlig og kan føre til en større brann i huset.
 
Kilder: Klikk, Nordpeis