SLIK VELGER DU MALING OG TAPET TIL HJEMMET DITT

Tapet blir stadig mer populært og gir dynamikk og spenning. Kombinert med noen malte vegger gir en ro, og gjør at tapeten ikke dominerer rommet. Utfordringen er å finne tapet og maling som matcher.

Valg av tapet

Det finnes mange ulike varianter av tapet, ikke bare når det kommer til mønster og farger, men også i kvalitet og materialer. Derfor er det viktig å tenke gjennom hvor du skal ha tapeten. Hvor mye blir rommet brukt og hvor slitesterkt burde tapeten være? F.eks vil det være smartere å ha en tykkere og mer slitesterk tapet på et barnerom. Du kan også ha tapet på badet, men da må du bruke en spesiell våtromstapet. Les mer om oppussing av badet her
Først og fremst er det viktig å velge en tapet du selv liker og synes er pen. Om rommet du vil legge tapet i allerede er møblert, kan det være lurt å ta hensyn til stilen og fargene som allerede er i møblene. Du kan også sjekke med tapetprodusenten om de har matchende stoff som du kan bruke til gardiner, puter eller møbler.
Liker du moderne skandinavisk design, eller foretrekker du en rustikk, lun og koselig stil? Følg din egen stil, og vær forsiktig med å velge noe bare fordi det er trendy. Trender kan endre seg raskt. Derfor er det viktig at du finner din egen stil, slik at du skaper et rom du vil være fornøyd med over lengre tid. Ofte kan det lønne seg å velge en tidløs stil på de større møblene, og heller variere med spennende detaljer på puter, lamper osv.

Slik finner du riktig maling

Om du vil kombinere maling og tapet, er det enklest om du finner tapeten først, og velger maling etter det. Maling kan blandes i de fleste farger og nyanser. Fargebaren i en butikk vil kunne hjelpe deg med å velge ut en av fargene fra tapeten eller en annen farge som passer.

Ikke glem gulvet

Gulvet er aldri en helt nøytral flate og har stor påvirkning på et rom. Derfor burde du ta gulvet med i betraktningen når du velger tapet og maling. Fargeprøvene kan se flotte ut i butikken men kan se helt annerledes ut når du får dem på veggen hjemme – og her kan gulvet ofte spille en stor rolle. Test derfor farger og tapetprøver mot gulvet i det rommet som skal pusses opp. Når alle fargene spiller på lag vil helheten oppleves god. Les mer om gulvtrender her
Kilde: Ifi.no