JULERENGJØRING

Nå har vi vaske golvet.. synger Alf Prøysen i Julekveldsvisa, og det er mange som bruker desember for å ta en skikkelig storrengjøring i huset før jul.  Men hva må du vaske og hva kan du droppe?


Hadde vi hatt all verdens tid hadde vi vasket og skuret hver eneste rom i huset, men slik er det som regel ikke. Men ha ikke dårlig samvittighet – mange eksperter mener at vi burde vente med storrengjøringen til våren. 

Rydd gangen

Gangen eller entreen er førsteinntrykket folk får av ditt hjem. Derfor er det viktig å ta bort alle jakker og sko som ikke brukes fra garderobeskapet og gulvet slik at det ser rent og ryddig ut. På denne måten blir inngangspartiet ditt innbydende og ikke kaotisk.

Ta det viktigste

Det er ikke nødvendig å vaske alle vegger, tak og innsiden av alle skap. Ekspertene mener at det er bedre å ta storrengjøringen til våren, siden man da kan se støvet mye tydeligere. I vintermørket er det ikke så lett å se og dermed kan du slippe unna med litt mer.
Ta litt etter litt. Det er unødvendig å måtte vaske hele huset på en gang, del derfor vaskejobben opp i mindre oppgaver som du kan gjøre i løpet av desember. Du kommer langt med å bare rydde stuen og vaske badet.

Hva må man ta?

Dersom du skal ha overnattingsgjester over jul er det viktig å støvsuge madrassene på begge sider og skyve frem sengene for å gjøre rent bak. Dette gjelder også i stuen. Løft eller skyv større møbler unna og rengjør der de har stått.
Vask filteret i ventilatoren på kjøkkenet. Det blir mye matlaging i løpet av jula og tette ventilatorer er skadelige for inneklimaet – og er ikke minst brannfarlige. På kjøkkenet kan det også være greit å vaske ut av kjøleskapet før man fyller det opp med masse julemat. Selv om ekspertene mener du kan vente med å vaske skap innvendig kan man godt vaske skapfrontene for å fjerne fingermerker og fettflekker.
Du trenger ikke vaske alle vinduene i huset. Prioriter stue- og kjøkkenvinduene. Det er på disse rommene man tilbringer mest tid på dagen (mens lyset kan avsløre møkkete vinduer). Vask dem bare ikke for tidlig, da været i desember er som regel ganske ustabilt.

Vaskehjelp

Om du absolutt vil ha alt skinnende rent til jul men ikke har tid, kan det være en god ide å bruke en profesjonell rengjører til å ta storrengjøringen for deg.

Kjerringrådene

Her er de beste kjerringrådene for juletiden slik at du slipper å bruke masse penger på dyre rengjøringsprodukter og mer tid enn nødvendig.
Sølvtøyet:

  • Vask sølvtøyet med zalo og vann, puss det deretter med en mikrofiberklut. Dersom det er skikkelig skittent kan legge det i kummen med varmt vann sammen med litt zalo og 1dl med eddik. La det stå i 3-4 minutter og skyll det i kaldt vann.
  • Etter jul burde du pakke sølvtøyet i plast. Da kommer ikke oksygenet til og gjør det skittent.

Flekker på tøy og duker:

  • Stearinflekker fjerner du ved å legge tøyet i fryseren. Etter at det har fryst kan du lett pelle av de største bitene med stearin. Deretter legger du gråpapir/en serviett på tøyet og stryker tøyet med strykejern. Papiret vil trekke til seg stearinen. Pass på å ikke bruke avispapir eller mørke servietter da fargen kan smitte av på lyst tøy.
  • Rødvinsflekker kan fjernes ved å legge tøyet i kokende melk og la det stå i noen minutter før det skylles ut.

Husvasken:

  • Eddik er en syre og dermed dreper det mange bakterier. Derfor er det lurt å bruke litt eddik i vannet når du tar husvasken, spesielt på kjøkkenet.
  • Om du har litt eddik i varmt vann blir vinduene enda blankere når du vasker de.

Like før julehelgen

Det aller siste man kan gjøre før julehelgen er å tørke støv, støvsuge og vaske gulvet. Da er du klar for julekvelden, og det du ikke rakk å gjøre får vente til vårrengjøringen!