NYTTÅRSAFTEN 2018

Nyttårsaften er dagen vi avslutter det gamle året og starter det nye med stil. Ofte med stor feiring og god mat. Vi har samlet noen tips for å få den beste feiringen!

Nyttårsbordet

Nyttårsbordet trenger ikke være avansert. Tenk at man skal ha plass til både god mat og drikke på bordet – og ikke minst kunne holde en samtale med personer på den andre siden av bordet. Hold derfor dekorasjonene lave og bruk hva du allerede har i huset/leiligheten. Det kan være litt kvister fra juletreet sammen med noen sølv/gull/fargede julekuler eller glittergirlander.
Eventuelt kan du bruke flere små glass, kjøkkenglass eller syltetøyglass med hvite tulipaner eller andre blomster du liker.

Menyen

Det er mye å velge mellom i matveien på nyttårsaften. Det du burde ta mest hensyn til er hva slags fest du skal ha og hvor mange som kommer. Om du skal ha 30 stk på besøk og har begrenset med sitteplasser kan tapas/fingermat være en god idé. Men dersom dere skal være en liten intim gruppe kan du velge å lage et gourmetmåltid med mange retter.

Tapas eller fingermat

Dette er som sagt perfekt om det er lite sitteplasser. Det finnes utrolig mange oppskrifter og valgmuligheter til hva du kan lage. Matprat har mange gode ideer og oppskrifter på juletapas.

Gourmetmåltid

Om du drømmer om å være den perfekte verten eller vertinnen, er nyttårsaften kvelden du kan slå på stortromma. Her har du sjansen til å bruke de litt dyrere råvarene du ikke unner deg ellers på året og sette sammen den perfekte menyen. Når du setter sammen en meny burde du tenker over flyten og harmonien i rettene. Dvs. at dersom du har mye fløte eller rømme i hovedretten burde du ha en lettere forrett og dessert. Mens hvis hovedretten er lett kan du med fordel ha en tyngre forrett og en kremaktig dessert. I tillegg er det lurt å ta hensyn til hvor mye krydder eller smak det er i rettene. Dersom forretten har mye krydder eller smak, som rakfisk, kan det være lurt å legge til en hvilerett. Granité er en slush-lignende sorbet som passer veldig fint som en hvilerett for å rense ganen. Det er som regel en blanding av frukt og urter, som kan også serveres som en dessert om det er ønskelig. Oppskrift finner du her..

Kalkun er veldig vanlig å ha på nyttårsaften her i Norge, og er en super hovedrett dersom du skal ha mellom 6-12 personer. Når det gjelder sauser og tilbehør er det bare å velge og vrake. Alt passer til kalkun!
Dersom du vil ha en ferdig meny har Trines matblogg noen gode forslag, med gode retter som garantert vil imponere gjestene dine.

God drikke til maten

Etter du har bestemt menyen kan du se på hva dere skal ha å drikke til. Om du finner riktig vin vil denne utfylle smaken av maten og gi dine gjester en komplett opplevelse av måltidet. Dersom du syns det er vanskelig å velge vin selv kan du spørre etter hjelp på vinmonopolet, også til å finne gode alkoholfrie alternativer. Ta med deg menyen din slik at du kan spørre hva de mener kommer til å passe til rettene dine. Om du velger vin selv er det en regel det kan lønne seg å følge; Lette viner passer til lett mat og mer robuste viner passer til kraftigere mat.

Fyrverkeri

Nyttårsaften er ikke den samme uten fyrverkeri. Her i Oslo er det ikke tillatt å skyte opp fyrverkeri innenfor Ring 2. Men det offisielle fyrverkeriet er godt synlig fra flere steder i byen. Det skytes opp fra Oslo havnebasseng ved Rådhuset og Furuset. Fyrverkeriet starter ved midnatt og varer i ca 10 minutter. Ellers er det alltid stas med stjerneskudd!

GODT NYTTÅR!

Kilder: Trinesmattblogg, matprat.no, aperitif.no & Carolinebergeriksen.no