INNRED MED PLANTER

Nå som julen er over og julepynten er ryddet bort kan leiligheten virke litt tom. Hva med å fylle opp hjemmet med nye friske planter?


Trender kommer og går men planter vil alltid tilføye et frisk og avslappende miljø i hjemmet ditt. Uansett hvilken interiørstil du har, kan du finne planter som passer inn. Planter kan være så mye mer enn bare dekorative: de kan brukes som romdeler, innsynsbeskyttelse og luftrenser. Planter er nemlig ikke bare pene, men også bra for inneklimaet i hjemmet. De gir helsemessige fordeler ved å bl.a. bedre luftfuktigheten og tilføye mer oksygen i rommet – noe som kan redusere stress og øke konsentrasjonen. Mange planter renser inneluften, og forskning viser at grønne planter kan redusere hodepine med hele 45 % og trøtthet med 32 %.

Stuen

Du får grønne planter i mange forskjellige grønntoner, og det kan være morsomt å kombinere toner og tilpasse det etter rommene. Lek deg frem med planter som skaper kontraster eller understreker de fargene du allerede har i interiøret. Det viktigste å tenke på når man innreder med planter er riktig nok hvilket lys plantene trenger. Det hjelper lite om du synes en plante passer fint i vinduskarmen om den blir solbrent, eller du plasserer en plante som trenger mye lys langt inn i rommet. Alle planter kommer med en instruksjon om hva de trenger av lys og vann, men spør gjerne i butikken (eller søk på nettet) når du kjøper dem, da instruksjonene kan være noe begrenset. Plasser plantene på steder hvor de kan trives over lengre tid – så får du glade planter og sparer penger.
Innred med mange forskjellige sorter og få et mangfold av nyanser og former. Skap et blikkfang i stuen ved å samle flere gjenstander i en gruppe. F.eks ser en stabel med bøker toppet med en liten plante i en keramikkpotte lekkert ut. Store planter ser bra ut på gulvet, men kan også være veldig dekorative på toppen av møbler (spesielt om du har god takhøyde). Still gjerne flere ulike planter i forskjellige høyder sammen for å skape liv. Å sette planter med forskjellige uttrykk sammen (store/små blader, forskjellige nyanser osv), kan også være en fin effekt.

Baderommet

Det er mange planter som trives bedre i høy luftfuktighet. Derfor passer disse veldig bra på badet. Skap din egen jungel på badet og frisk opp luften og lukten på badet. Gardenia og Duftranke er to plantesorter som fint kan plasseres i et baderomsvindu. Har du ikke vinduer på badet? Velg da planter som lever fint i lite lys, eller sett opp et lite lampelys, og få flere planter å velge mellom. Gullranke er en veldig enkel plante å holde, og er en av plantene som vokser fint uten naturlig lys. Den er derfor perfekt på bad uten vinduer!

Balkongen

Middelhavsplanter trives godt i store krukker og er lette å plassere på balkong og uteplass. Dette er en enkel måte å få din egen grønne oase ute på balkongen. Plantekasser er også veldig praktiske å ha på balkongen, og du kan dyrke krydderurter eller annet godt til salaten gjennom sommeren. Du kan også finne mange fine planter som tåler å stå ute året rundt slik at balkongen ikke er bar om vinteren.

Kjøkkenet

På kjøkkenet er det kjempefint med planter i vinduskarmene og hengende planter i vinduet (som også kan skjerme mot innsyn!). Heng pottene i forskjellige høyder og bruk forskjellige sorter for å få et variert uttrykk. Det er deilig med krydderurter på benken, men de kan være kresne, og vil ikke trives på et kjøkken uten vinduer. Kjøp da et lite lampelys eller plasser dem i et vindu, og de vil vare mye lenger. På spisebordet er det flott å lage et plantefat, hvor du samler mange små planter sammen på et fat. Det skaper et flott blikkfang og hygge rundt middagsbordet.

Soverommet

Vi bruker rundt en tredjedel av livet på å sove. Derfor er det svært viktig å ha et sunt inneklima på soverommet. Ikke bare skaper grønne planter bedre luft på rommet men det er også bevist at de senker stressnivået ditt. Eksempler på planter som gjør dette, og passer fint på soverommet er Bromelia, Tillandsia, Aloe vera og Novemberkaktus.
Mange(mennesker) liker det kaldt på soverommet, men det er ikke alle planter som setter pris på dette. Planter har som regel forskjellig trivseltemperatur på sommer og vinter, og her er det viktig å vite minstetemperaturen om vinteren, og ikke la dem fryse i hjel (spesielt om de står ved vinduet).

Kilder: Mestergrønn, Boligpluss