SKAL DU SELGE DIN BOLIG?

Å selge boligen kan være en tung og tidkrevende prosess. Vi har derfor samlet våre tips til et godt boligsalg.

Hvor skal du begynne?

Planlegg i god tid. Ta kontakt med megler og få en verdivurdering av boligen. Ta deretter kontakt med banken din. Om du skal selge boligen din skal du som regel også kjøpe noe nytt. Ta derfor kontakt med banken din for å finne ut av hvilke muligheter du har rent økonomisk.

Finn megleren som passer dine behov

Megleren er din sparringspartner i salgsprosessen. Ta deg tid til å bli kjent med din megler og spør om alt du lurer på. De vet hvordan de skal selge din bolig, og det burde du utnytte. Eiendomsmegleren din vil forklare deg hvordan prosessen skal foregå. Men hvis det er noe du er usikker på så er det bare å spørre. Det finnes ikke dumme spørsmål!
Tenker du på å selge boligen din? Ta kontakt med oss for å få en gratis verdivurdering.

Selge eller kjøpe først? Og når på året burde du selge?

Dette er veldig individuelt. Det kommer an på hvordan boligmarkedet er akkurat når du skal selge, og din egen bosituasjon. Når etterspørselen i boligmarkedet er stor er det mange som kjøper først. Dette kommer av at det som regel ikke lang tid å selge når etterspørselen er stor. Om etterspørselen etter din type bolig ikke er så stor, kan det ta lenger tid å selge og muligens kreves at du har mellomfinansiering dersom du kjøper først. Her lønner det seg å snakke med banken din på forhånd slik at du vet hva dine muligheter er.
Les mer om når det lønner det lønner seg å selge her

Hvem har ansvar under salgsprosessen?

Dette har du ansvar for: Å opplyse om eventuelle feil og mangler ved boligen. Tenk etter hva du gjerne ville visst dersom du skulle kjøpt boligen din. Du skal også godkjenne bilder og salgsoppgaven før boligannonsen legges ut på nett.
Dette har megler ansvar for: Megler har ansvar for å hente inn dokumentasjon og passe på at all relevant informasjon er i salgsoppgaven. Megler har ansvar for at handelen blir inngått på riktige premisser, slik at bolighandelen blir trygg for både selger og kjøper. I tillegg har megler ansvar for å svare deg på alle spørsmål du måtte ha og veilede deg gjennom hele salgsprosessen.
Les mer om skjulte feil og mangler på bolig her

Visningen

Det viktigste under visningen er å gjøre et godt førsteinntrykk. Det kan derfor være lurt å investere i en boligstylist, men det er ikke nødvendig for alle – da det er mye du kan gjøre selv. Først og fremst er det viktig å rydde. En ryddig leilighet virker større, og kjøper får mulighet til å se for seg sine egne ting i boligen. Fjern derfor alt overflødig av pyntegjenstander og møbler. Deretter burde du fikse småfeil. Om det er mye småfeil kan kjøper blir skremt bort og tro det er mye større feil de ikke ser. Du burde derfor fikse ødelagte lister, stikkontakter og lignende. Dersom du har veldig fargerike rom kan du vurdere å male de en mer nøytral farge. Poenget er å få en potensiell kjøper til å kunne se for seg at de kan ta med sin stil inn i boligen, og ikke bli overkjørt av din. Større prosjekter, som å pusse opp bad eller kjøkken, anbefales normalt ikke, da det er kostbare prosjekter og resultatet kanskje ikke faller helt i smak hos kjøper. Det er bedre å være ærlig om rommets tilstand og vise at det er muligheter for oppussing.
Les mer om boligstylingen du kan gjøre selv

Budrunden

Før budrunden vil din megler kontakt alle som har vist interesse for boligen din. De vil sørge for at alle vet når budrunden begynner og at alle har den informasjonen de trenger. Det er viktig at du er tilgjengelig under budrunden. Megler vil informere deg hva du kan forvente og om bud som har kommet inn. Om du ikke skulle være fornøyd med det høyeste budet vil de hjelpe deg med å legge en strategi for en ny visningsrunde.
Les mer om budrunden her

Oppgjøret

Boligen din har blitt solgt, men du er ikke helt ferdig enda. Din megler vil ta seg av selve oppgjøret og kalle inn til et kontraktsmøte. Der vil du skrive under på at du aksepterer budet som ble gitt under budrunden. Deretter er det overtakelse, hvor du velge om du vil ha med megler eller ikke. Partene går da sammen gjennom boligen, leser av strømmen og overleverer nøkler. Deretter må du sende den signerte overtakelsesprotokoll til megler.
Kilder: Eiendomsmelger.no