Å FLYTTE FRA ENEBOLIG TIL LEILIGHET

For mange kan tanken av å flytte fra huset sitt til en mindre leilighet være overveldende, men det trenger det ikke å være..

Livssituasjoner endrer seg

Det er mye ansvar med en enebolig og noen oppdager etter hvert at de ikke orker alt vedlikeholdet lenger. Dette kan være pga sykdom, at man plutselig er alene med ansvaret når man var vant til å være to, eller rett og slett at man velger å prioritere andre ting enn å stelle med et stort hus.

Fordelene

Det er mange fordeler ved å ha en leilighet fremfor en stor enebolig. Den største grunnen til at mange velger å flytte til noe mindre er for å slippe alt ansvaret som følger med et hus. Dermed har man mye mer tid til det man har lyst til og slipper å ha dårlig samvittighet hver gang man nedprioriterer vedlikehold på huset. Personer som flytter til leilighet oppdager at de får mer tid til hverandre, til venner, til hobbyer og fritidsaktiviteter. For eldre er det flere fordeler med en leilighet, f.eks det å kunne bevege seg fritt i leiligheten uten behov for hjelp opp og ned trapper.

Mange gruer seg til å flytte til leilighet fordi man stresser over alt man har akkumulert over årene og har ikke mulighet til å ta med seg alt. Selv om dette kan være en stor jobb er det mange som finner det befriende å ikke være veid ned av alle eiendelene sine når de er ferdige. Man får spart på det som er kjært, og donert eller kastet det man ikke har behov for slik at man får en fresh start.

Men til syvende og sist er du bare du som skal bestemme hva slags bolig du vil bli gammel i. Om du trives best i enebolig finnes det boliger med en aldersvennlig planløsning.

Dette burde du tenke på

Vi har fått tips fra Steinar Hånes fra Schala & Partners på Grünerløkka om hvor man burde begynne dersom du vil flytte fra enebolig til leilighet.
“Tenk igjennom og sett opp en liste over hva du må ha i din nye leilighet. Har du lyst til å være på bakkenivå med terrasse og muligens en liten hageflekk, eller vil du heller være opp i høyden og ha utsikt? Dersom du vil komme litt opp i høyden er det viktig å passe på at det er heis fra bakkeplan og til leiligheten.”

“Det er viktig å vurdere hvor du skal bo. Vil du bo i midt i byen eller litt utenfor? Dersom du vil bo sentralt, men er redd for støy fra naboer, burde du velge en bolig av nyere dato som er bygget etter strenge lydforskrifter. Det kan også være lønnsomt å tenke over avstanden til butikker og offentlig kommunikasjon. Vurder nøye hvor mye plass du faktisk trenger, det er ingen vits å kjøpe dyre kvadratmeter som du ikke kommer til å bruke.”

“Dersom du har bestemt deg på å flytte burde du begynne kasteprosessen så fort som mulig. Og når du er ferdig med å kaste eller gi bort det du ikke trenger burde du ta prosessen en gang til, du kan alltid bli kvitt litt mer. Når du har funnet din nye leilighet burde du ta mål av leiligheten og boden, da vet du nøyaktig hvor mye du får plass til og hvor mye du må bli kvitt. Du burde også begynne pakkeprosessen så fort du kan, jo mer tid du har til å rydde igjennom eiendelene dine jo mindre stressende vil det være. Du kan sette bort alt du ikke trenger på lager frem til du skal flytte. “

God hjelp å få

“Vi i Schala & Partners er her for å hjelpe våre kunder, og kan bistå i en prosess som mange gruer seg til. Derfor burde du ta kontakt dersom du vurderer å flytte eller har spørsmål om kjøp eller salg av bolig. Vi ser ofte hvor mye det kan bety for våre kunder å flytte til en leilighet som ikke trenger vedlikehold. Livet blir mye enklere.”

Ta kontakt med oss her dersom du har spørsmål.

Kilder: 55pluss