IN-ORDNING

Hva er det og hvilken betydning har det for deg som boligkjøper?

Hva er IN-ordning?

IN står for individuell nedbetaling av fellesgjeld. Dette betyr at du kan nedbetale hele eller deler av fellesgjelden din når du måtte ønske. Dersom du har økonomisk mulighet til det kan du nedbetale din andel av fellesgjelden og redusere dine månedlige felleskostnader.

Bør jeg betale ned fellesgjelden?

Om du ønsker å nedbetale fellesgjelden din er det viktig at du setter deg godt inn i borettslagets økonomi. Er borettslaget veldrevet og organisert? Dersom borettslaget du bor i går konkurs kan det du har nedbetalt av din andel av felleslånet gå tapt. Om ditt borettslag er med i en sikringsordning/husleiegaranti for fellesgjeld og ubetalt husleie, taper du ikke alt du har betalt ned om borettslaget skulle gå konkurs. Du bør derfor sette deg godt inn i hvilke regler som gjelder før dette gjøres.

Dersom du har midler til rådighet kan det lønne seg å å betale ned gjelden. Du vil antageligvis ikke få mer avkastning på sparepengene dine, enn du betaler i renter på fellesgjelden. Fordelen med en IN-ordning er blant annet at det gir fleksibilitet til å selv velge bankforbindelse og lånevilkår.

Det er også verdt å merke for de som ikke har kjøpt leilighet enda at borettslag med IN-ordning kan øke kostnadene til borettslaget da ordningen krever administrasjon og oppfølging.
Om du må ta opp et lån for å kunne betale ned fellesgjelden burde du revurdere. Som regel vil lånet fra banken ha høyere renter enn fellesgjelden i borettslaget. Og gevinsten ved å ha lavere felleskostnader kan lett bli spist opp av lånekostnadene. I tillegg er det viktig å vite at nedbetalingen er irreversibel. Borettslaget vil oftere ha bedre betingelser på felleslånet enn det du klarer å skaffe i banken. Derfor er det lurt å tenke langsiktig. Om du f.eks. har planer om å pusse opp vil det lønne seg å bruke pengene til det fremfor å betale ned fellesgjelden enn å måtte ta opp et dyrere lån i banken.

Kilde: NBBL