INNREDNING AV SMÅ LEILIGHETER

Med dyre kvadratmeterpriser i Oslo er det mange som kjøper mindre leiligheter for å få den beliggenheten de ønsker. Men fortvil ikke, for det finnes mange tips og triks for å få en liten leilighet til å virke mye større.

Oppbevaring

Gode oppbevaringsløsninger kan spare deg for mye plass og får leiligheten din til å virke større. For de som har god takhøyde lønner det seg å bygge oppbevaringsmuligheter i høyden. Legg det du bruker på daglig basis nederst og det du bruker sjelden øverst. Finn en fin trappestige du liker som kan stå fremme for å nå de øverste hyllene.

Om du har en liten gang kan du bygge hyller over inngangsdøren og henge kroker langs veggene. Her er det bare fantasien som setter begrensninger når det gjelder smarte løsninger.

Møbler

Dersom du har liten plass burde du tenke over hvordan du kan integrere møbler med flere funksjoner. En puff i stuen kan brukes både som lagringsplass og ekstra sitteplass.

Du trenger ikke være redd for å bruke store møbler i leiligheten. Det viktigste er at du får nok luft rundt møblene og at det er lett å bevege seg rundt i leiligheten. Om du ikke får dette vil leiligheten virke enda mindre. For å få mer lagringsplass kan du sette sofaen litt ut fra veggen og plassere en bokhylle eller en sjenk bak. Her kan du gjemme unna ting og i tillegg kan du ha ulike stylinger eller stilleben på toppen av sjenken. Slike møbler kan du også bruke som romdeler i stedet for vegger. Når en romdeler ikke går helt opp til taket, beholder du det luftige preget.

Runde spisebord tar mindre plass enn rektangulære bord og du kan få plass til mange rundt bordet. Om runde bord ikke er din stil, finnes det mange fleksible spisebord med klaffer som tar lite plass i sammenklappet tilstand.

Farger

I en liten leilighet kan dybdeforskjell på veggene gi en illusjon av at rommet er større enn det egentlig er. Dette kan du skape ved å male en kontrastvegg. Du burde likevel begrense fargevalgene slik at du skaper et rolig og vakkert rom. Om du velger å bruke duse eller nøytrale farger på veggene kan du bruke tekstiler med sterkere farger for å skape mer liv i rommet. Fordelen med dette er at tekstilene enkelt og billig kan byttes ut når du ønsker en forandring.

Dekor

Det beste tipset for å få et rom til å virke større er å bruke speil. Om du plasserer et speil på motsatt vegg fra vinduet, vil lyset fra vinduet gjenspeiles og skape en illusjon av et nytt vindu. Et annet tips er å plassere et speil bak en lampe eller annen lyskilde. Lyset vil reflekteres inn i rommet og få det til å fremstå større.

Du kan få vinduene til å virke større ved å henge gardiner på siden av vinduet i stedet for at de dekker deler av vinduet. Velg lange transparente gardiner som subber litt i gulvet, dette skaper en følelse av lunhet og ro i rommet. Store myke gulvtepper er også med på å skape en god romfølelse.

Vær forsiktig med hvor mye pyntegjenstander du velger å ha på utstilling. Det er flott å bruke dekorobjekter for å vise frem din personlig stil, men ikke overdriv. Små rom kan fort se overfylt ut og virke mindre.

Pynt med planter. Planter er kjempebra for inneklimaet i leiligheten og gir en levende og hyggelig romfølelse.  Les mer om å innrede med planter her