RENS OG MALING AV ROSETTER

Hvordan skal du ta vare på rosetter og strukkaturer?

Opprinnelse

Rosetter og strukkaturer hadde sin høytid på slutten av 1800 tallet. Dette var da de fleste gamle bygårdene i byen ble bygget. Rosetten hadde opprinnelig en praktisk funksjon og var en dekorativ måte å beskytte taket mot varmen fra de levende lysene i lysekronen. Etter hvert som tiden gikk ble rosetter mindre populære og på 50 og 60-tallet ble det vanlig å senke takene i eldre hus og dermed ble mange rosetter gjemt.  Det betyr at mange kan være heldige og finne klassiske rosetter ved oppussing. Men mange av de kan trenge pleie.

Rens

Rosetter kan ofte være dekket av så mange lag med maling at de kan se ut som uformelige klumper. Når man får renset vekk gammel kritt og maling kan mange flotte detaljer komme til sin rett. Dersom det er snakk om en gammel rosett som er i dårlig tilstand kan det lønne seg å bruke en gipsmaker til å hjelpe deg med å fjerne malingen. Da slipper man å være redd for å skade rosetten ytterligere.

Om rosetten er i god stand kan man prøve forsiktig selv. Som regel ble det brukt kritt og limfarge på gamle rosetter. Det kan du fjerne med bruk at lunkent vann, en sløv knis og en svamp. Husk å dekke gulvet før du begynner da det er en grisete oppgave. Fukt en liten del av rosetten av gangen og når krittet blir mykt kan det lett fjernes. Om rosetten har blitt malt med oljemaling i nyere tid må dette fjernes først ved å skrape det av.

Maling

Etter du har vasket og fjernet gammel maling fra rosetten kan du begynne å male. Det er ekstremt viktig at rosetten er ren ellers vil ikke den nye malingen feste seg ordentlig. Vanlig vannbasert takmaling gir best resultat, og vil lettere feste seg uten å dryppe. Hvit den beste fargen til å fremheve detaljene i mønsteret. Bruk en rund pensel slik at du får maling inn i alle krokene. Bruk tynne lag og regn heller med å male flere strøk i stedet for ett tykt lag.

Kilde: Ifi.no