MALING AV TAPET

Det er ikke all tapet som trenger å fjernes før man skal male

Kan du male rett på tapet?

Dersom tapetet sitter godt på underlaget, er det ingenting i veien for male over det gamle tapetet, men det kommer an på hva slags tapet du har. Papirtapet, tekstiltapet, nyere glassfiberstrie og miljøtapet kan du male over, mens vinyltapet bør fjernes. Grunnen til dette er at vinyltapet inneholder et mykningsstoff som kan få malingen til å oppleves klissete over tid.

Forarbeid

Før du maler over tapetet må du fjerne alle skruer og spiker i veggen. Deretter fjerner du eventuell løs tapet eller tapet som overlapper på skjøter eller lister. Dette kan du gjøre ved å pusse ned kanter og overganger med sandpapir. Tapetet tørkes deretter over for å fjerne smuss og fett. Før du maler bør du også dekke til gulvet, og maskere lister og karmer med teip.

Grunnarbeid

For grunningen er det viktig at du kjøper grunning som er tilpasset tapetet. På denne måten unngår du at fukt fra malingen trekker inn i tapetet. Start med en pensel og ta områdene du ikke kommer til med en rulle – som hjørnene på veggen og inn mot listene. Pass på å ikke ha for mye maling på penselen i hjørnene, da dette vil føre til en oppsamling av maling og det kan begynne å renne. Når hjørner og kanter er ferdig, går du over de store flatene med rulle.

Etter at grunningen har tørket godt, kan du sparkle hull, skjøter og sprekker. Når dette er tørt, pusser du disse områdene med litt sandpapir, og fjerner pussestøvet med en tørr mikrofiberklut.

Maling

Etter grunnarbeidet kan du starte med det første malingstrøket. Bruk samme teknikk som tidligere, der du bruker en pensel til hjørner og lister og en rulle til de store flatene. Bruk godt med maling på rullen slik at du får rikelig med jevn maling på veggen.

Etter at det første strøket har tørket, kan du slipe lett over veggen med sandpapir. Dette vil fjerne små ujevnheter og gi et bedre sluttresultat. Når du er ferdig med det andre malingstrøket, burde du fjerne maskeringstapen med en gang. Sitter tapen for lenge på kan du risikere at du river med deler av malingen når du tar av teipen. Og vipps så har du perfekte nymalte vegger!

Kilder: klikk.no, viivilla.no, ifi.no