BURDE DU TEGNE SAMBOERAVTALE?

Visste du at ved et eventuelt brudd kan du risikere å gå ut med mindre enn da du gikk inn? Om du nettopp har flyttet sammen med kjæresten din anbefaler vi å tegne en samboeravtale.  

Har du ikke ordnet en samboeravtale på forhånd, har du ikke et lovverk i ryggen om noe skulle skje. For et samboerpar eller venner som har kjøpt bolig sammen, gjelder ikke samme lovverk som et ektepar i samme situasjon.

Det er mange som kvier seg for å snakke om hva som skjer ved et eventuelt brudd, men en kontrakt vil skape trygghet og forutsigbarhet under samboerskapet. En kontrakt vil gi en oversikt over verdiene hver av dere tar med inn i forholdet og eventuelt skaffes underveis i samboerskapet. Hvorfor ikke ta denne praten og bli enige, nå når dere fremdeles er venner og i lykkerus?

Det er ingen formelle krav til når dere skal inngå en samboeravtale, men det viktigste er at den inngås skriftlig. Dermed kan man bevise hva som er avtalt ved et eventuelt brudd. Det kan også være lurt å ha med en tredjepart som vitne, og at hver part får ett eksemplar.  

Punkter å bli enige om ved en samboeravtale:

 1. Eiendeler som skal være i eneeie
 2. Eiendeler som skal være sameie
 3. Rettigheter, forpliktelser og gjeld
 4. Betydningen av eneeie/sameie
 5. Forsikringer
 6. Felleskostnader
 7. Oppløsning av samboerskapet
 8. Endringer av samboeravtalen
 9. Opphør av samboeravtalen
 10. Tvisteløsning
 11. Testament
 12. Eierfortegnelse
 13. Eventuelt en diverse-del

Huseiernes Landsforbund har en mal til samboeravtale som du kan finne her.

Kilde: Huseierne.no & Advokatenhjelperdeg.no