HYTTEVISNINGER

Prisene på fritidsboliger på fjellet har økt med 4,4 prosent det siste året i følge Eiendom Norge. Dersom du har planer om å kjøpe hytte i år er dette ting burde du sjekke når du er på visning.

Prospektet

Lag en liste over hva som er viktigst for deg og les prospektet nøye før du drar på visningen. Om hytta ikke innfrir dine ønsker er det ikke verdt turen. Vurder hvor mye jobb du vil legge i hytta og hva du kan og ikke kan endre på. Interiøret kan fikses om du har tid og økonomi til det men avstand til skiløyper og solforhold får du ikke gjort så mye med.

Området

Hva vil du helst gjøre når du er på hytta? Er det viktig for deg å være i nærheten av skiløyper, alpinanlegg, fiskevann eller havet? Vil du ha en hytte du kan bruke hele året, eller sesongbasert? Sjekk om områdene har gode tilbud for opplevelser på forskjellige årstider. Og sist men ikke minst: er det mobildekning i området?

Tilstand

Det er viktig å se på tilstanden av hytta du vil kjøpe. Hytter blir brukt mye mindre enn boliger og kan derfor være mer utsatt for lekkasjer, fukt og råteskader. Spesielt hytter ved sjøen, som får mer juling av vær og vind, er utsatt for fukt. Om den utvendige kledningen er innsunket kan dette tyde på råte. Ofte kan dette være lettest å se rundt vinduene. På eldre hytter er dårlige tak og lekkasjer vanlige problemer og viktig å se etter. Sjekk også isolering, ventilasjon, vinduer, pipe, og se etter spor fra skadedyr.

Det er viktig at du vurderer hvor mye tid og penger du er villig til å investere i hytta dersom det er skader – eller om du heller vurderer å kjøpe eller bygge ny hytte selv. Nye hytter kan være konkurransedyktige på pris, men utfordringen da er å finne en bra tomt med tilgang til det du måtte trenge. Det viktigste er at du vet hva du kjøper og ikke får noen overraskelser i etterkant.

Vann, avløp og strøm

På mange gamle hytter er det ikke nødvendigvis innlagt vann og strøm. Om dette er noe du vil ha, burde du gjøre en del research først. Er hytta godkjent for utslipp av vann og avløp? Finn ut hvor mye det vil koste å bore etter vann eller koble seg til det kommunale vannledningsnettet. Dersom dette ikke er en mulighet, må du vite hvor du kan hente vann og hvor langt du eventuelt må bære det. For avløp må du sjekke utslippstillatelser og kostnadene ved å koble seg til kommunalt avløpssystem, lokalt sandfilteranlegg eller privat septiktank. Er det vanskelig å få til noen av disse løsningene, og du har strøm på hytta, kan du også vurdere et forbrenningstoalett. På en primitiv hytte hvor du ikke får lagt inn strøm, kan solcellepanel, parafin eller propan være gode hjelpere.

Festekontrakt eller eiet tomt

De fleste nyere hytter står på eiet tomt, mens mange eldre hytter oppe i fjellet står på festet tomt. Festet tomt betyr at du leier tomten av en grunneier, og betaler en årlig avgift til vedkommende. Dersom hytta står på en festet tomt er det viktig at du sjekker den årlige tomtefesteavgiften, kontraktens varighet og muligheten for å fornye leiekontrakten.

Rettigheter

Å kjøpe hytte er ikke det samme som å kjøpe en bolig, og hytter har ofte særegne regler. Derfor er det lurt å sjekke om rett til vei, parkering, adkomst og om eventuelt brygge følger med. Husk å få disse avtalene skriftlig. Dersom grunneier skulle selge kan det oppstå problemer dersom du ikke har dette.

Kilder: Norsk Hussoppforskring & Eiendom Norge