HAR DU GODT NOK INNEKLIMA HJEMME?

Dårlig inneklima i hjemmet kan være helseskadelig. Hva burde du gjøre hjemme for å få et bedre inneklima? Her er våre tips:

Dårlig inneklima

Før i tiden var ikke nordmenns boliger like godt isolerte som de er i dag. Overraskende nok kan dette føre til dårligere inneklima. I gamle dager var det mye naturlig trekk i hus, men nye boliger som bygges i dag har tettere lister rundt vinduer og døråpninger, og tykkere vegger med bedre isolasjon, som i sin tur gjør at vi må bli bedre til å lufte ut hjemme våre, noe eksperter mener vi ikke er flinke nok til.

Dårlig inneklima kan ha stor påvirkning på vår helse, trivsel og produktivitet. Personer med astma, allergi eller andre overfølsomhetssykdommer er spesielt sårbare. De vanligste plagene er luftveisinfeksjoner, hodepine, tretthet, tørr hud, tørre og såre slimhinner i øyne, nese og hals, nedsatt konsentrasjon og arbeidsevne. Også personer som i utgangspunktet er friske kan få plager og i ytterste konsekvens utvikle sykdommer dersom de eksponeres for dårlig inneklima over tid.

Lufting

Det er kanskje ikke så overraskende at første tipset til å forbedre sitt inneklima er å lufte ut huset, likevel mener eksperter at dette er noe nordmenn flest må bli flinkere til. Vi burde nemlig lufte ut flere ganger om dagen. Det er viktig å skape gjennomtrekk for å lufte ut tilstrekkelig, og det anbefales at du lufter i 5-10 minutter. Luft gjerne før du drar på jobb om morgenen, når du kommer hjem, og om du er ekstra flink lufter du én gang til før du legger deg. Det er også anbefalt at du åpner et vindu mens du lager mat, i tillegg til kjøkkenviften, siden det kommer mye vanndamp når du lager mat.

Vanndamp er noe av det verste for inneklimaet ditt. Derfor er det viktig å unngå tørking av klesvask innendørs, i den grad det er mulig. Om du bor i en leilighet uten mulighet til å tørke klær utendørs burde du tørke klærne dine på badet der det er ventilasjon, og du kan lukke døren. Luft også grundig ut etter du har brukt badet eller dusjet.

Romtemperatur

Riktig romtemperatur er viktig for inneklimaet. Om rommet er for kaldt kan vegger, tak og gulv bli kalde og du kan få et fuktproblem. Et rom skal helst ikke være kaldere enn 18-19 grader. Spesielt på soverommet kan dette være et problem der mange liker å ha det kaldt. Mennesker avgir mye fukt når vi sover. Derfor kan det være lurt å holde soveromsdøra åpen om natten. Dermed utnytter du husets volum og det blir ikke altfor mye fuktighet på det ene rommet. Men det er også viktig at romtemperaturen ikke er for høy heller. Dette vil gjøre at luften fort kan bli for tørr. Tørr luft kan føre til at lakk og maling avgir mer kjemikalier i luften enn det ellers ville ha gjort.

Rengjøring

God rengjøring er viktig for et godt innemiljø. Ikke bare hvor ofte, men også hvordan du vasker er en faktor for inneklimaet ditt. Mange vaskeprodukter inneholder mye parfyme og kjemikalier. Stor eksponering av kjemikalier og parfymer kan øke risikoen for allergi, astma og luftveisproblemer. Derfor anbefaler vi at du går igjennom dine rengjøringprodukter og begrenser bruken av produkter med mye parfyme og luktstoffer.

Rengjøring er veldig viktig for å ha et sunt inneklima. Eksperter anbefaler å gjennomføre en storrengjøring minst én gang i året. Dette gjør at vi får fjernet det støvet som hoper seg opp på de stedene vi normalt ikke gjør rent og får banket ut alt støvet i teppene. I tillegg til dette burde vi støvsuge minst 1 gang i uken. Sengetøy burde også vaskes hver 14 dag, og dyner og puter burde vaskes 2-3 ganger i året.

Ventilasjonsanlegg

Om du bor i et nytt bygg med ventilasjonsanlegg er det viktig å sjekke om dette er riktig innstilt slik at det trekker riktig mengde luft inn og ut av boligen. Dersom du bor i en eldre bolig burde du sjekke at lufteluker er åpne og bruke kjøkkenvifta når du lager mat.

Planter

Grønne planter har en god påvirkning på både helse og trivsel. Planter tilfører oksygen, tiltrekker seg svevestøv og demper støy. Det har blitt påvist at dette kan føre til økt konsentrasjon og redusere hodepine og trøtthet. Les mer om å innrede med planter her

Kilder: Forskning.no, Astma- og allergi forbundet