TID FOR DYRKING!

Synes du sommeren i Norge er litt kort? Det synes plantene også!

April er her, og det er på tide å så frø innendørs – eller å forkultivere som det heter. Med forkultivering gir vi plantene et forsprang på sommeren, og de rekker å vokse seg store og flotte. Noen blomster og grønnsaker er rett og slett avhengig av forkultivering om de skal blomstre eller gi frukt i løpet av den norske sommeren.
Finn frem utstyret – nå skal det plantes!

Dette trenger du for å så flotte planter:

Plantekar

Du kan plante i omtrent hva som helst. Kjøp et minidrivhus, eller bruk det du har i skapet: eggeskall, tomme yoghurtbegre eller melkekartonger fungerer fint (men husk å lage dreneringshull).

Lokk eller plastposer og små pinner.

Frø spirer bedre i høy luftfuktighet, og du må derfor dekke til potten med plast. I minidrivhus du kjøper i butikken følger det med lokk, men sår du frøene i noe annet kan du bruke f.eks. fryseposer. Da er det viktig å holde plasten oppe fra jorden, ved å bruke pinner eller noe annet du har tilgjengelig.

Såjord

Frø skal ikke ha for tung og næringsrik jord. Tung jord gjør det både vanskelig for planten å gro (mye motstand) og du kan risikere at planten drukner fordi jorden holder på mer vann. Såjord får du kjøpt i blomsterbutikker.

Frøposer

Du har fantastisk mye å velge mellom! På posene kan du se såtid, blomstringstid, høyde på planten mm. Planlegg etter hva som passer din uteplass.

Merkepinner

Plantene kan se veldig like ut i begynnelsen, så for å vite hva som er hva, er det lurt å bruke merkepinner. Skriv dato og plantesort.

Dusjflaske

Jorden skal være fuktig, men ikke våt. For kraftig vanning kan føre til at frøene flyter vekk. Med en dusjflaske holder du såjorden fuktig.
 

Slik gjør du det:

  • Fyll plantekar og lignende helt opp med fuktig jord. Trykk jorden lett sammen.
  • På frøposene finner du anvisning til hvordan du skal så forskjellige frø.  Tommelfingerregelen er at jo større frøet er, desto dypere skal det såes.
  • Dusj jorden/frøene lett med dusjflasken.
  • Skriv plantens navn og sådato på merkepinnene.
  • Dekk med klar plast støttet opp med pinner. Sett pottene lyst, men unngå direkte sollys. Se på frøpakken for å finne den ideelle spiretemperaturen. Ofte er spiretemperaturen høyere enn temperaturen plantene vil vokse i. Det kan ofte være lurt å la plantene spire på varmekablene på badet, og flytte dem ut til en kjøligere sted når du ser tegn til liv.
  • De fleste planter kommer med frøbladet først, og da bør man begynne å lufte litt. Begynn forsiktig og øk luftingen gradvis til plasten kan fjernes.
  • Pass på å at de små plantene ikke tørker ut, men unngå overvanning (røttene kan drukne).
  • Når du skal sette plantene ut for sommeren må du være sikker på at plantene tåler nattetemperaturen. Vent til all fare for nattefrost er over. Du bør herde plantene (gjøre dem vant til å være ute) før du setter dem ut permanent.

Det finnes mange fine planter du kan så – enten du har en liten plantekasse ut av vinduskarmen, et rekkverk på balkongen eller en bakhage. Du må bare finne de plantene som passer best hos deg!
God såing!
 
Kilder: Viivilla og Garden living