TIPS TIL KJØP AV BOLIG

Skal du kjøpe ny bolig? Å kjøpe bolig er noe du gjør få ganger i livet, og det er en viktig avgjørelse. Derfor er det viktig at du forbereder deg godt! Her er våre tips til et godt boligkjøp.

Skaff deg finansieringsbevis

Ta kontakt med banken din og be om et finansieringsbevis før du starter boligjakten. Da slipper du å finne drømmeleiligheten og se den glippe, fordi finansieringsbeviset ikke er på plass. Finansieringsbeviset viser til hvor stort lån du kan få og hva det betyr for din økonomi.

Sett opp en ønskeliste

Etter du har har fått oversikt over det økonomiske kan du begynne å planlegge hva du vil ha og hva dine prioriteringer er. Hva hadde vært den optimale leiligheten? Hvor mange soverom trenger du? Hvor vil du bo? Lag en ønskeliste over alt du ønsker ved din nye bolig og deretter en liste over de faktiske behovene boligen må dekke. Ofte er det slik at man ikke har råd til alt man ønsker seg og derfor må du finne ut hva som er viktigst for deg og din familie. Er det viktigst at dere bor midt i byen, eller at dere har mye plass?

Bli kjent med markedet

Etter at du har funnet ut hva dine prioriteringer er, burde du skaffe deg en oversikt over boligprisene i de aktuelle områdene. Dra gjerne på visninger og følg med på budrunder for å se hva du kan få for pengene dine. På den måten får du et sammenligningsgrunnlag og kan bli tryggere på valget ditt.

Visningen

Visningen er en gylden anledning til å få svar på dine spørsmål som potensiell kjøper. Vær forberedt og les salgsoppgaven på forhånd. Du kan laste disse ned på nett før visningen. Les mer om salgsoppgaven her.
En god forberedelse gjør at du kan stille eiendomsmegleren vesentlige og viktige spørsmål under visning, slik at du kan bli mer sikker på boligen og dens verdi. Ikke vær redd for å stille spørsmål og bruke meglerkontoret aktivt. Eiendomsmegleren vil kunne svare på det meste du har av spørsmål. Her er en sjekkliste for hva du bør se etter på visning.

Budrunden

Budrunden er ofte en nervepirrende affære. Forbered deg på forhånd og sett på plass en klar strategi. Ved å følge med på tidligere budrunder i området kan du lære mye og bruke den kunnskapen til å bestemme egen taktikk. Hvordan budrunden utarter seg kan variere, men husk å ikke gi bud uten at du har en dekning for budet. Om budet blir godkjent av selger vil ditt bud være bindende. Derfor er det ekstremt viktig å aldri gå over det banken din har satt som maksimalt lånebeløp. Les mer om hvordan du kan vinne budrunden her