EFFEKTIV VÅRRENGJØRING

Nå som solen kommer frem, ser du plutselig hvor møkkete vinduene er. Ikke kast bort for mye tid inne med vasken når det er så flott ute. Her er våre tips på en effektiv vårrengjøring:

Vinduene

Vinduene er kanskje det første stedet man legger merke til at man burde ta en vårrengjøring. Skitne vinduer synes ekstra godt når sola skinner på dem. Det er best å vaske vinduene på en overskyet dag. Om sola står direkte på vinduene vil vannet tørke for fort og du vil få skjolder. Dette trenger du: vann, zalo, en klut og en nal. Om du ikke har nal kan du bruke en tørr mikrofiberklut i stedet.

Tørke støv

Husstøv inneholder mange miljøgifter og det er derfor viktig å prøve å holde støvmengden nede i hjemmet. Tepper, puter og andre tekstiler kan man godt ta med ut og banke skikkelig. Da får du ut mye av støvet og en god del aggresjon samtidig. Dersom det er fortsatt snø ute der du bor kan du bruke dette for å rense teppene. Les mer om det her. På harde overflater er det best å bruke mikrofiberklut. Mikrofiberkluten trekker til seg støvet og er derfor mer effektiv enn kluter av bomull. Husk å tørke alle flater som du ikke tar til vanlig, som oppå bokhyller, skap og lamper. Gi også de “myke” møblene en omgang ved å vaske eller støvsuge dem.

Kjøkkenet

Når man vasker kjøkkenet drar mange frem sprayflaska og sprayer i vei, men det er ikke nødvendig. Parfymerte sprayer kan faktisk forurense inneluften og er ikke bra for innemiljøet. Les mer om inneklima her. Litt oppvasksåpe og en fuktig klut er alt du burde trenge for å gjøre kjøkkenet skinnende rent. Husk at nå skal vi vaske på alle de stedene som ikke blir vasket til vanlig. Ta et og et skap og tøm innholdet, tørk ut støv og sett alt på plass igjen. Vask oppå skap, kjøkkenvifte, inni stekeovnen og kjøleskapet.

Gangen

Nå kan du rydde bort alle vinterstøvler og klær ned i boden slik at de ikke tar opp plass i gangen. Støvsug, rist dørmatten ute, vask gulvet og ta et skritt tilbake og bli overrasket over hvor stor gang du egentlig har.

Badet

Du vasker nok badet nokså ofte, men nå skal vi gå over alle krokene vi kanskje ikke tar til vanlig. Vask utenpå og inni skap og skuffer, vask fliser, fuger, toalett, vask og badekar/dusj. Husk å ta sluket også! Dersom du har kalk og såperester som er vanskelig å fjerne kan du bruke oppvaskmiddel blandet med eddik eller litt sitron.

Soverommet

Her er det viktig å dra frem sengen og støvsuge skikkelig under. Du tilbringer mye tid på dette rommet og derfor er det viktig at det er bra luftkvalitet. Støvsug madrassene, vask gardiner og tørk støv i klesskapet. Mens du først er i klesskapet, kan du også rydde gjennom klærne og bli kvitt en del som du aldri bruker. Om du donerer bort klærne til f.eks UFF gir du til et godt formål samtidig.

Det lille ekstra

Om du nå har kommet deg igjennom alle disse punktene fortjener du en klapp på skulderen. Det skal også lite til for å gå fra “good to great”, og du kan jo f.eks spandere på deg en fin blomsterbukett! Da får du litt vårfølelse inn i hjemmet, og da er du ferdig!