GJØR UTEPLASSEN SOMMERKLAR!

Nå er våren her og vi trekker oss ut på terrasser og balkonger. Men etter en lang vinter trenger uteplassen en god vask og vedlikehold. Vi gir deg noen gode tips for å gjøre uteplassen fresh til våren og sommeren.

Vask av terrassegulv

Trebord

Om det er trebord du har på terrassen eller balkongen er det flere ting du kan bruke. Her er det ofte mugg og soppdannelse som er din største utfordring. Klor er det mest effektive for tegn på mugg og soppdannelser.
– Start med å koste bort blader, sand og smuss som måtte ha kommet på terrassen eller balkongen ila. vinteren. Spyl gjerne over med rent vann hvis det trengs.
– Bland ½ dl klor pr liter vann. Husk å bruk kaldt vann. Om du bruker varmt vann, fordamper kloren.
– Sprut så på klor og vann blandingen og la det virke i ca en time. Spyl så av med rent vann. NB: husk at løsningen vil blekne flatene noe.
– Husk å la terrassen/balkongen stå i et døgn (uten regn) for å tørke før du pensler treet inn med olje.
Oppløsningen med klor er også effektivt for å få bort grønske. Gjør som forklart over. Når trebordene har fått tørke i et døgn etter oljebehandling, er det lurt å spraye på et algedrepende middel.

Terrassegulv i teak

Om du har terrassegulv/balkonggulv i teak kan du bruke rødsprit.
– Kost bort alt av smuss som har dukket opp ila. høsten og vinteren. Skyll gjerne om det trengs.
– Videre går du over med en klut med rødsprit på flekker som har kommet.
– Til slutt setter du inn bordene med teakolje.

Betonggulv

For rengjøring av betonggulv vil en grønnsåpeblanding være tingen.
– Kost og spyl bort rusk og rask fra høst og vinter.
– Bland sammen grønnsåpe og lunket vann. Vask og skrubb over med blandingen til flekkene er borte.
– Skyll av med rent vann for å ta bort såpen.

Steinheller

For seinheller er det beste å bruke en høytrykkspyler for å få bort alt av skitt og møkk. Spyl slik at skitten beveger seg foran deg. Det som er mest effektivt er å bruke en bred stråle.
Om du ikke har en høytrykkspyler fungerer også samme metode som med betonggulv.

Hagemøblene

Det er her store forskjeller på om du har kunnet lagre utemøblene innendørs eller latt de stå ute gjennom vinteren. Om møblene har stått innendørs hele vinteren og ikke har fått noe muggdannelse er det nok å bare tørke av med en fuktig klut. Vi anbefaler en mikrofiberklut og en liten dash med oppvaskmiddel i det lunkede vannet.

Om møblene har stått ute og er skittene eller har muggdannelse, er det ulikt hvordan vi behandler ulike materialer.

Tremøbler

På tremøbler går du frem på samme måte som på terrassegulvene med trebord, med en kloroppløsning. Sett inn møblene med oppløsningen og la det virke, deretter skyll av. Du kan også her bruke en klut eller en liten børste. Salmiakkløsning er også et godt alternativ om det ikke har fått noen tegn på mugg. 1/2 dl salmiakk per bøtte med kalt vann.

Plastmøbler

Om det har dukket opp muggdannelse, det vil si sorte prikker/flekker på møblene vil det være klor her også som er tingen. Men husk at det kan virke blekkene, så prøv å unngå klor på fargede plastmøbler. Om det ikke er noe tegn til muggflekker er det skurekrem som gir det beste resultatet. Bruk gjerne en svamp med skrubbeside.

Blomsterkasser og potter

Blomsterkassene trenger også ofte en liten rengjøring etter en lang vinter. Bruk gjerne samme metoder som beskrevet over. Men oftes holder det med vann, svamp med skrubbside og skurekrem.

  • Fjern alt av plastrester og gammel jord.
  • Er pottene/kassene løse legg dem oppi en balje med oppvaskmiddel og skrubb med en oppvaskkost eller en skrubb. Bruk lunket vann.
  • Er kassene skrudd fast, bruker du en skurekrem og en svamp med skrubbside eller en gammel fille. Husk å skyld av godt etterpå, slik at alt av smuss og rester av kremen blir borte.

Husk å bruk forsiktighet med rengjøringsmidlene. Bruk hansker ved rengjøring på terrassen og balkongen. 

Kilde: Plusstid.no