TIPS TIL TEPPEKJØP

Tepper har mye å si for interiøret i boligen, men det er fort å gå seg vill i teppejungelen. Ved å følge et par nyttige tips, får du et vellykket teppekjøp.

Silkemyke viskosetepper gir den gode hotellfølelsen – og følelsen av hverdagsluksus. For å få hotellstilen og unngå bomkjøp, lønner det seg å gå for store nok tepper. Store tepper gir et harmonisk inntrykk, og rammer inn møblene på en god måte.

Hvis du liker farger som går ton-i-ton er det smart å gå for tepper som matcher veggfargen.

Bruk teppeprøver

Ifølge eiendomsfullmektig i Schala & Partners Grunerløkka, Jørgen Traran Åkerland, er innkjøp av tepper ganske likt malingskjøp til veggene. – De fleste vet at det lønner seg å ta med fargeprøver hjem, før veggene males. Det samme gjelder tepper. Ta med teppeprøver hjem, og legg prøvene mot både gulvet og veggene. Først når teppeprøvene er på plass, er det enklere å velge den riktige fargen, påpeker Åkerland.

Nøytral farger

Det er en risikosport å gamble på gulvfarge med nøytrale farger som beige og grått. Greige farger er optimalt til nøytrale hvitfarger. Hvis de rene hvitfargene oppleves for hvitt, er grålige hvitfarger på teppene like fint. Gulaktige hvitfarger blir skitne og gule inntil greige farger, og veggfargen oppleves som en annen farge.

Sjekk om boligen din er malt med rene hvitfarger eller gulaktige hvitfarger, før du bestemmer deg for hvitt teppe.

Riktig størrelse

Så snart teppefargen er i mål, er neste steg riktig størrelse på teppet. Teppet bør ikke være så stort at det dekker hele gulvet, men heller ikke for lite. For å sikre riktig størrelse, anbefales det å måle opp rommet.

Et for lite teppe under spisebordet gjør det vanskelig å dra stolene fra bordet. 

Ta flere mål

Mål både den største og minste størrelsen du ønsker på teppet. Teppeprodusentene har ofte standardstørrelser, og det er kjedelig å dra hjem uten teppe, fordi du kun tok ett mål.

To huskeregler

Regelen for spisebord er tepper som går minst 60 centimeter utenfor stolene. I stuen bør teppet gå 20 til 30 centimeter utenfor sofaen, men her gjelder også regelen; jo større, jo bedre. – Store tepper gir et mer harmonisk inntrykk, og en bedre innramming av stuen, avslutter Åkerland.