DETTE SPØR DU OM PÅ VISNING

Du har fått finansiering og er klar for å kjøpe din første bolig.Men, hva spør du egentlig om på visning? Her er en sjekkliste!

1.Bad

Et helt nytt bad kan fort koste opp mot 200 000 kroner. Spør derfor nøye om arbeidet på badet, for å sikre at du ikke får deg noen ubehagelige overraskelser. Finnes det dokumentasjon for utførte arbeider, inkludert kvitteringer? Har fagfolk gjort arbeidene? Slå på dusjen og sjekk om fallet mot sluket er godt og test vannkrana. Se etter sprekker i fliser og hør om det har vært noen lekkasjer tidligere. Det er bedre å spørre litt ekstra, enn å sitte igjen med problemet i ettertid. 

2.Kjøkken

Forhør deg om det har vært noen lekkasjer, og om alder og slitasje på innredningen. Sjekk vanntrykket i kran, vær obs på at dårlig trykk kan tyde på fortettede rør i gamle hus. 

3.Elektrisitet

Se etter løse ledninger og skader på kontakter/bryter. Hør om sikringen går ofte, og hvor gammelt anlegget er. Om det er gjort endringer eller nye installasjoner etter 1999, spør etter Samsvarserklæring. Samsvarserklæring vil si at den ansvarlige for jobben bekrefter hva som er gjort og går god for at alt er utført i tråd med forskriftene.  

4.Vinduer og dører

Sjekk for fuktskader rundt vinduskarmer og dørkarmer. Finn ut alder på vinduene ved å se i stempelet i vinduet, mellom glassene. Om vinduene må skiftes ut i løpet av kort tid, er det fint å vite om det på forhånd.  

5.Kjeller og loft

Kjenn etter om det lukter muggent eller innestengt og se etter fuktskader. Sjekk vegger og gulv for hvitt pulver (saltutslag) og malingsflass. Dette tyder på fuktproblemer. Finn ut om veggene er kledd, og om de i så fall er isolert, og hvem som har utført arbeidet. 

6.Juridisk

Hør om byggetillatelser er fulgt, om alle boarealer følger forskriftene og om ombygninger er gjort av godkjente fagfolk. Det er også fint å vite om arbeidene er tinglyst og dokumentert.

7.Området

Prøv å finn ut om det er mye bråk fra naboer eller om det er annen type støy som er plagsomt i området. Noe må man alltid regne med, men vit i alle fall hva du kommer til å forholde deg til, så du er sikker på at det er greit å leve med i din hverdag.  Sjekk om det finnes det nye reguleringsplaner. 

God visning og godt kjøp!

Kilder:  

https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/boligkjop/sjekkliste-boligkjop/

https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/boligkjop/10-ting-du-bor-sjekke-pa-visning