NÅR LØNNER DET SEG Å SELGE BOLIG?

2 AV 10 NORDMENN ER TIL EN HVER TID PÅ BOLIGJAKT

Mange av kundene våre lurer på når på året det lønner seg å selge bolig. Vi har ikke ett fasit svar på dette, men historisk sett øker boligprisene i snitt mest på begynnelsen av året, så får vi en pause på sommeren, før det tar seg opp igjen i august. Det roer seg sakte mot høsten og julen igjen.

Men to ting spiller alltid en vesentlig rolle i forhold til prisvekst i et lokalt marked; antallet boliger som er til salgs, og antallet boligkjøpere på jakt etter bolig.

Tilbud og etterspørsel

Når mange selger bolig på en gang, faller prisene. Normalt sett er det færre boliger til salgs på begynnelsen av året, og derfor opplever vi ofte prisvekst i januar. Kjøpermassen er relativt stabil over tid, og til en hver tid er 2 av 10 nordmenn på jakt etter ny bolig.

I og med at antall kjøpere er stabilt over tid, er det tilbudet som påvirker prisene mest. Når det er få boliger til salgs, øker prisene, når det er mange boliger til salgs går prisene ned. Da kan kjøperne velge og vrake, og det blir ingen priskamp om de fine boligene.

Psykologi og boligmarked

Med utgangspunkt i at det normalt sett er færre boliger til salgs tidlig på året, er det lett å tenke at det er smart å selge da! Det avhenger av din nårværende boligsituasjon, f.eks om du også skal kjøpe bolig. Omtrent 9 av 10 boligselgere i Norge er også boligkjøpere, det vil si at man selger og kjøper i samme marked, på omtrent samme tid. Da spiller det egentlig ikke så stor rolle når på året du velger å selge boligen din, selv om prisene stiger akkurat da.

Er man i et marked der boligprisene stiger, tenker ofte kjøperen at man må skynde seg å kjøpe før prisene stiger enda mer, hvilket gjør at en selv er med på å presse prisene opp.

Skal du imidlertid selge i et marked der prisene faller, stiller det seg annerledes. Da må man belage seg på å justere prisen ned underveis for å få solgt boligen, og det kan ta lengre tid. I en slik situasjon kan det være smart å selge først, før du kjøper noe nytt.

Men det er ikke en selvfølge at du får lavere pris for boligen din i et roligere marked. Det er alltid noen som trenger et sted å bo, og det kan også være smart å legge ut boligen for salg når andre tenker at de vil vente til markedet tar seg opp igjen. 

Ta gjerne kontakt med våre eiendomsmeglere som følger markedet tett, og som derfor kan gi deg en realistisk vurdering av prisen på boligen din.

Kilde: Eiendom Norge

Boligtype

Å selge en enebolig er noe helt annet enn å selge en toroms leilighet i forhold til salgstidspunkt. En enebolig med pent opparbeidet hage vil vi som regel anbefale å selge når hagen viser seg fra sin beste side. Uterommet betyr nemlig også mye når man skal kjøpe bolig, ikke bare interøret. Mindre leiligheter kan man selge hele året, men bor du i en by med mange studenter, kan det være smart å legge boligen ut for salg når det begynner å nærme seg studiestart.

Uansett, lokal kunnskap er viktig ved boligsalg. Hvert marked er forskjellig, og vi anbefaler å kontakte en lokal eiendomsmegler når du vurderer å kjøpe eller selg bolig. De vet hva folk er på jakt etter, når på året eneboligkjøperne begynner å røre på seg, eller nå studentene kommer til byen. Det kan gi deg verdifull innsikt og gjøre at du får best mulig pris for boligen din.

Kilde: Eiendom Norge