KJØPE NY BOLIG I 2020? HUSK DE NYE REGLENE

Har du planer om å kjøpe en ny bolig? Det er alltid en del ting man bør ha i bakhodet før man kjøper – blant annet noen nye lover og regler som trer i kraft.

Foto: Getty Images

1. januar 2020 er det nye regler som trer i kraft, som kan ha innvirkning på boligkjøpet. Nedenfor finner du noen av de viktigste.

Løsøreforskriften endres

Hva følger egentlig med boligen man har kjøpt – og hva kan selger ta med seg? Det er utarbeidet en «løsøreliste» om skal gjøre det enklere å vite hva man kan regne med følger med boligen, og hva som ikke gjør det.

Den største endringen gjelder hvitevarer. Der man tidligere kunne forvente at kjøleskap, komfyr og oppvaskmaskin fulgte med boligen, gjelder ikke dette lenger – med mindre det er spesifisert i salgsoppgaven.

I dag er det stadig mer vanlig med lader for el-bil i garasjen, og i følge de nye reglene skal denne følge med boligen. Det samme gjelder alle nøkler til boligen. Så, et godt tips til deg som kjøper: Se nøye gjennom salgsoppgaven for å se hva som følger med boligen. Spør gjerne megler dersom noe er uklart.

Schala & Partners Eiendomsmegling tok i bruk ny tilbehørsliste fra 1. januar. I linken under kan du lese mer og laste ned listen.

https://www.nef.no/losore-og-tilbehor/

Hvor mye kan jeg låne?

Det har vært mye spenning om myndighetene har planer om å stramme inn på lånebetingelsene, men foreløpig er det ikke endringer i boliglånsforskriften. Hvor mye kan du låne, og hvor mye egenkapital må du ha? Vel, regelen som gjelder i dag, er at du fortsatt kan låne fem ganger din brutto inntekt og ha 15 prosent av kjøpesummen i egenkapital.

Under kan du se en fin oversikt over hvor mye du kan låne, og hvor mye egenkapital du trenger avhengig av kjøpesum (Kilde: Huseierne):

Oljefyring forbys

Oppvarming av boliger med oljefyring eller parafin blir forbudt fra og med 1. januar 2020. Det er ikke dermed sagt at man ikke lenger kan bruke oljefyren. Den kan konverteres, slik at man kan fortsatt kan varme opp boligen med biofyringsolje eller bioparafin. Er du usikker på hvordan du går frem, kan du kontakte Norsk Varmeteknisk Forening for tips og råd.