ØK BOLIGVERDIEN MED PEIS

Visste du at et ildsted kan gjøre boligen din mer attraktiv for potensielle kjøpere?

Foto: Rune Enstad / Unsplash

I de kalde vintermånedene er det mange som vurderer å investere i en peis for å øke varmeavgivelsen og skape en lun stemning i hjemmet. Men visste du at ildstedet også er noe som kan få boligen din til å stige i verdi, og friste potensielle boligkjøpere ved salg?

God investering

Ifølge takstmann og avdelingsleder Lasse Evensen i Norsk Takst for Oslo Akershus kan en ny peis være en god investering, og potensielt gi deg tilbake to og tre ganger prisen du betaler for den.

Du kan få en pen peis til rundt kr 30 000,-, og verdien på boligene kan fort øke med kr 50 000,- til kr 100 000,-. Atmosfæren peisen gir er viktig for veldig mange, forteller Evensen.

Det er mulig å finne lekre peiser i ulike prisklasser. Uansett hvilken peis du går for, er dette penger du kan få igjen ved et boligsalg

Meld inn nytt ildsted

Det er gjerne andregangskjøpere som setter peis som et av hovedkriteriene ved boligkjøp. Men før du går i gang med å sette inn ny peis, er det noen praktiske regler og krav som du må sette deg inn i. Det er et formelt krav om at nye ildsteder skal meldes inn til kommunen og feiervesenet. Meldeskjema finner du på hjemmesiden til feiermesternes landsforening eller på hjemmesiden til kommunen din. For å sette opp ildsted kreves det at du har pipe, og søker brannvesenet om tillatelse. Bor du i leilighet skal også styret informeres om anskaffelsen.

Foto: Rais

Kvalifiserte montører

Selv om du i praksis kan sette inn peisen selv, anbefaler brannvesenet likevel å bruke kvalifiserte montører. Ved salg av bolig kan det nemlig være en fordel å ha brukt fagfolk, og vise til kvitteringer og papirer på riktig utført arbeid, om noe skulle være galt. Det er enklere å få en fagperson til å rette på feil, enn å sitte igjen med arbeidet selv.

Foto: Rais

Kilder:

https://www.feiermester.org/privat/skorstein-og-ildsted/

http://www.ektevarme.no/ok-boligverdien-peis/