KJØPE BOLIG FØR DU HAR SOLGT DEN GAMLE?

Dette er et av de vanligste spørsmålene en megler får. Her er det flere momenter som kan spille inn ved et salg eller kjøp av bolig.

Foto: Marie Ziegler

Mange er usikre på hva som er best: Selge bolig før man kjøper, eller kjøpe først, og deretter selge. Det vanligste er at folk flest kjøper før de selger. Og som regel går det bra, om man gjør god research og følger nøye med på markedet. Det gjelder å ha litt is i magen, samtidig som det er lurt å snakke med både eiendomsmegler og din bankforbindelse tidlig.

– Våre eiendomsmeglere har lang erfaring med å gi veiledning i prosessen kjøp og salg av bolig, sier Mats Ergo, eiendomsmegler og partner i Schala & Partners Bjørvika/Gamle Oslo.
– Vår anbefaling er å starte prosessen med en av våre meglere så tidlig som mulig, slik at du hele tiden blir holdt oppdatert på den siste utviklingen i boligmarkedet. Da kan dere kan planlegge hva som passer deg og din bolig best.

Valg av område

De fleste som skal kjøpe nytt og selge sin gamle bolig, kjøper og selger i det samme markedet. Men dersom man bor usentralt og skal flytte til mer urbane områder, bør man kanskje vurdere å selge først og kjøpe etterpå, ettersom det kan ta lengre tid å selge – samt at man ikke er like sikker på hva man får for boligen sin. Alt avhenger selvsagt av markedet man selger og kjøper i.

Vurder egen økonomi

Er boligprisene på vei opp, eller ned? Hva ligger rentenivået på? Eller kanskje det er mange om beinet, og boligene går raskt unna? Da kan det være lurt å få boligen sin ut på markedet.

– Som eksperter på boligmarkedet, er Schala & Partners alltid opptatt av at våre kunder får god oppfølging og informasjon underveis, forteller Ergo. – Vi kjenner vårt marked ut og inn, og gir finansielle råd til kundene våre, slik at de har god oversikt over hva de kan forvente seg å betale for drømmeboligen – eller hva de kan håpe på ved et salg.

Sjekk dagens boligmarked

Sett deg inn i hvordan boligmarkedet er i dag. Det viktigste er uansett å sjekke boligmarkedet både dit man skal flytte og der man skal selge. Dersom du selger før du kjøper ny, bør du for eksempel se på mulighetene for å leie en kortere periode. Å finne drømmeboligen kan ta tid. Da bør du ta høyde for hvordan leiemulighetene er.

Sømløs prosess

Målet er uansett at boligkjøper og boligselger skal ha en så sømløs prosess som mulig; – Et tips i boligprosessen kan være å kontakte eiendomsmegler så tidlig som mulig for å få den aller beste veiledning. Våre eiendomsmeglere i Schala & Partners jobber hardt og står på for at du som boligselger skal gjøre et godt boligsalg, avslutter Mats Ergo, i Schala & Partners Bjørvika/Gamle Oslo.