PÅ FLYTTEFOT? DETTE BØR DU HUSKE

Foto: Getty Images

I følge tall fra SSB flyttet nesten 250 000 nordmenn innenlands i 2018. Dette gjør oss til Europamestre i flytting. Skal du bytte bolig i nær fremtid? Vi gir deg noen råd og tips som kanskje kan gjøre flyttejobben litt enklere.

Planlegg i god tid

Det første du bør gjøre, er å planlegge. Skal du flytte til en mindre bolig? Får du plass til alt du har, eller kan du kanskje kvitte deg med noe? I slike tilfeller er det fint å ha mulighet til å selge unna en del i forkant på finn.no.

– Det er mange som blir overrasket over at en flytteprosess tar tid, derfor kan det nok være lurt å planlegge og lage lister over hva man må huske på før man setter i gang, forteller Katrine Solvåg, hos Shala & Partners Eiendomsmegling. – Det er som regel en forventningsfull kjøper som står klar til å flytte inn der du flytter fra, da er det ikke noe moro å ikke ha kommet seg ut i tide. Dette skaper forsinkelser i mange ledd og man kan enkelt planlegge slik at man ikke kommer i en tidsklemme her.

Husk nok esker og emballasje

Neste steg er å skaffe seg nok kasser og kartonger. Pass på å kjøpe enten bobleplast eller annet isolerende materiale for å beskytte gjenstander som kan knuses. Sørg for å merke kartongene og annen emballasje tydelig med hvilket rom innholdet skal til: Kjøkken, stue, barnerom, garasje etc. Dette gjør både flytting og utpakking mer effektiv. Sørg også for å ha de mest nødvendige tingene lett tilgjengelig, som toalettsaker, litt mat og klær du skal ha på deg dagen etter.

Vurder mellomlagring

Skal du flytte selv? Får du hjelp av venner, med lovnad om gratis pils og pizza, eller vurderer du flyttebyrå? Skal alt flyttes til den nye boligen, eller er det noe som må inn til mellomlagring? Det kan hende at din nye bolig ikke er innflytningsklar og at ikke alt trenger å flyttes inn i din midlertidige bolig (leiebolig / hos foreldre eller venner). Da tilbyr aktører som for eksempel City Self storage, Eurobox eller OK minilager gode løsninger.

Flyttingen – husk forsikring

Husk forsikring ved flytting. Dekker din forsikring skader som eventuelt oppstår ved flytting? De fleste flyttebyråer tilbyr forsikring ved flytting, men det er ikke alltid disse forsikringene dekker omfattende skader på flyttelasset. Skal du flytte noe som er spesielt kostbart, bør du kanskje vurdere en tilleggsforsikring. Gjør også litt research når du velger flyttebyrå. Sjekk referanser, avtal pris på forhånd og be alltid om en skriftlig kontrakt.

Velferdspermisjon

Har du husket å melde flytting til folkeregisteret? Og ikke glem at du kan be om velferdspermisjon ved en flyttedag, slik at du kan være borte fra jobben denne dagen. Derfor kan det kanskje være lurt å flytte på en fredag slik at man har helgen til å pakke ut.

Flyttedagen

Apropos at det er lurt å flytte på en fredag – et tips er å planlegge slik at overleveringen av din gamle bolig skjer noen dager etter flyttedagen. Det gjenstår fortsatt full nedvask/flyttevask før du er ferdig med din gamle bolig, i tillegg kommer selve overtagelsen med en ny og håpefull eier som gleder seg til å flytte inn der du flytter ut. Meglerne hos Schala & Partners sørger for at du ikke betaler strømmen etter du har flyttet, men det er kanskje andre abonnement du skal si opp eller overføre til ny eier? Å avslutte eller overføre TV og internett er ofte noe du må sørge for selv.

Lykke til!