SLIK FÅR DU BOLIGEN TIL Å VARE LENGER

Du har nettopp kjøpt deg ny bolig, og her har du tenkt å bo lenge. Hva bør du gjøre for å få den til å vare? Med noen enkle rengjøringgrep kan du forlenge levetiden på boligen din.

Foto: GettyImages

Godt renhold er ikke bare bra for helsa, det er også nødvendig for boligens levetid. Men det er viktig å bruke riktig vaskemiddel. Med disse tipsene får du vårrengjøringen unna i en fei.

Parkett:

Har du parkett? En tommelfingerregel er å bruke så lite vann som mulig. Parketten er ikke helt tett mellom skjøtene og overflødig vann kan sive ned mellom plankebordene. Da kan treverket i verste fall svelle i skjøtene. Dersom du MÅ vaske og bruke vann, benytt da en godt oppvridd klut med såpe med lav pH-verdi. Det anbefales å ikke bruke vanlig grønnsåpe. I følge parkett.no – anbefaler man å bruke en egen tilpasset såpe som er mer skånsom mot underlaget.

Fliser:

Fliser kan være slitsomme å holde rene. Spesielt i fugene opplever man misfarging. Her gjelder den samme regelen: Ikke bruk grønnsåpe. Det er ikke tilpasset fliser, og vil bare legge et fettlag oppå flisene. Sjekk gjerne med flisprodusenten om hva slags rengjøringsprodukt som passer til de flisene du har. Det anbefales å bruke et middel med nøytral pH-verdi.

Vegger/ Tak:

-Vårrengjøringer krever ofte at man vasker hele huset – inklusive vegger og tak. I følge Astma- og allergiforbundet bør dette gjøres minst én gang i året. Ved å gjøre dette, reduserer man mengden svevestøv. Rengjøringseksperter anbefaler å bruke en fuktig mikrofiberklut. Men pass på at den bare er litt fuktig – er kluten for våt, kan den lage skjolder på vegger og tak. Eventuelt bruk en tørr mikrofiberklut for å ta støvet.

Tepper:

Støvsug teppene ofte – de er støvsamlere og kan være plagsomme for astmatikere. Har du gulvvarme, bør du sjekke hva slags teppe du har. Som regel går det fint, men hvis teppet har skumunderlag, bør du fjerne dette. Varmen kan få underlaget til å sette seg fast i gulvet og bli svært vanskelig å fjerne i ettertid.

Kilder: parkett.no, dinside.no, ifi.no