SOLGT MED OVERSKUDD – HVA NÅ?

Du har solgt din bolig og sitter igjen med en pen fortjeneste. Hva gjør du nå? De fleste som selger, har eller skal kjøpe ny bolig – ofte i samme marked.

Foto:Getty Images

Selv om det vanligste er å kjøpe før man selger, er det også de som synes det er best å selge først, for å se hvor mye penger de har å rutte med ved neste kjøp.

– Når du selger din bolig, er gevinsten skattefri hvis du har eid og bodd i boligen i minst 12 av de siste 24 månedene, forteller Christopher Morgenstierne i Schala & Partners.

Men det finnes enkelte unntak. Dersom du ikke har bodd i boligen minst 12 av de siste 24 månedene, må du skatte av overskuddet. Dette er vanlig dersom man for eksempel eier en leilighet som man har leid ut og ikke har bodd i de siste 12 av 24 måneder. Da må man skatte 22% av gevinsten (dette gjelder for skatteåret 2019 og 2020).

For eksempel:
Kjøpte du boligen for 2 millioner kroner, og solgte den for 2,3 millioner kroner, er gevinsten 300.000 kroner.
Hvis du må skatte 22 prosent, blir skatten 300.000 x 22 prosent = 66.000 kroner.

En tommelfingerregel:
– Du har kjøpt en bolig, bodd der i 14 måneder og så selger du den. Da vil salget være skattefritt fordi du har bodd i boligen i mer enn 12 måneder.
– Du har eid og bodd i en bolig i flere år. Du har flyttet til en ny bolig, og sliter med å få solgt den gamle. Men får solgt den etter 9 måneder. Nå er gevinsten også skattefri, fordi du i løpet av de siste 24 månedene før salget har bodd i boligen i mer enn 12 måneder.

Disse må alltid skatte av gevinsten ved boligsalget:
– De som selger en utleiebolig de aldri har bodd i
– De som har bodd i boligen i mindre enn et år (12 måneder) før den selges.

Trenger du råd underveis i prosessen eller er du usikker på hva du bør gjøre nå? Snakk med din lokale Schala & Partner eiendomsmegler. Vi har lang bransjeerfaring, lokalkunnskap og kan gi deg gode råd om hvor du kan finne akkurat din drømmebolig.

Kilde: Huseierne.no