FJELLHYTTE ELLER HYTTE VED SJØEN?

Våren er kommet og det er også tiden hvor mange nordmenn vurderer å kjøpe seg en hytte – enten på fjellet eller ved sjøen. Men hva bør man kjøpe, og hva skal man se etter?

Sommerhus i Oslo fjorden. Foto:Getty Images

Nordmenn elsker sitt andre hjem, og ifølge SSB er det over 435 000 fritidsboliger her til lands – i tillegg til de som har hytte i Sverige eller i sydligere strøk. Men skal hytta lønne seg, bør man bruke den ofte, og da er det nok det enkleste å ha en hytte her i Norge.
– Enten man velger hytte på fjellet eller ved sjøen, er det lite som slår en ferie i sin egen hytte, sier Jannik Holm hos Schala & Partners. – En norsk sommer ved sjøen, når været slår til eller på fjellet i påskesol, gir ferieminner som man ikke glemmer med det første, sier han. – Så dersom du skal kjøpe en hytte, så kjøper du også en drøm, påpeker Holm.

Den drømmen gjør meglerne hos Schala & Partners alt de kan for å oppfylle.

Mange bruker flere år på å finne drømmen. Noen som kanskje hadde tenkt seg en hytte i skjærgården finner kanskje drømmen på fjellet i stedet. Eller man sier: ja takk begge deler, og kjøper seg en drøm både i vannkanten og i fjellheimen.
Mens en fjellhytte ofte kan brukes året rundt, er det mange sjøhytter som kanskje ikke egner seg like godt om vinteren. Samtidig er snøsikkerhet et viktig moment for en fjellhytte, mens en sjøhytte er mer avhengig av godt sommervær.

Uansett hva man drømmer om, er det lurt å tenke seg om og vurdere hvilke behov man har og kanskje stille seg noen spørsmål før man slår til:

  • Reisevei: Er det lang eller kort reisevei. Hvis reiseveien er for lang, kan det hende du ikke får brukt hytta like mye som man kanskje skulle ønske
  • Strøm, vann og avløp og andre kostnader: Er det en gammel eller ny hytte? Dekker den dine behov, eller klarer du deg med litt enklere standard? Sjekk også kommunale avgifter og strømpriser i den kommunen hytta er i. Ikke glem at med en hytte følger også en rekke vedlikeholdskostnader som også må tas med i budsjettet.
  • Tilgjengelighet: Det finnes hytter som ikke nødvendigvis har vei helt frem. Blir veien brøytet om vinteren? Må man ta båt for å komme frem eller må man bære bagasjen langt før man er fremme. Er det parkeringsplasser tilgjengelig?

Ellers når man er på visning, går man igjennom de samme sjekklister som man ville gjort på en vanlig visning. Ta en ekstra titt på tilstandsrapporten, spesielt om det er en gammel hytte.

Hytte ved sjøen:

Når den norske sommeren slår til, er det ikke mye som er bedre enn å feriere i skjærgården. Derfor er det svært populært med hytte ved sjøen i Norge. Men husk på at det er mye dokumentasjon som må foreligge dersom du vurderer å utvide brygga eller tenker på å sette opp et lite båthus nede ved vannkanten. Kommunene har forskjellige kommuneplaner, så sjekk nøye om hvilke regler som gjelder i akkurat den kommunen du vurderer å kjøpe hytte.

Husk at hytter som ligger ved sjøen ofte er utsatt for vær og vind, og ikke minst saltvann.

Hytte på fjellet:
En fordel med en fjellhytte er at denne kan brukes hele året. Sjekk derfor om det er bademuligheter og andre aktiviteter man kan finne på når snøen er borte.
Fjellhytter finnes i mange varianter og kan finnes i både rimelige varianter som enkle og rustikke hytter til store palasser med alle fasiliteter som varmekabler, flere bad, sauna og boblebad. Her må du selv vurdere hva du foretrekker.

Vi i Schala & Partners har lang erfaring med å selge fritidsboliger til de fleste behov. Ta kontakt med oss så tar vi en prat og ser om vi kan finne nettopp din drøm!