HJEMMEKONTOR? NOEN RÅD OG TIPS

Den spesielle situasjonen vi har hatt den siste tiden, har ført til at mange av oss jobber hjemmefra. Vi gir deg noen råd og tips til hvordan du kan jobbe mer effektivt og hvordan du kan trives bedre.

Hjemmekontor
Husk å ha det ryddig på hjemmekontoret
Foto: Getty Images

Coronasituasjonen og mye tid innendørs gjør at mange nå lengter tilbake til kontoret. Selv om noen forretninger og kontorer nå har så smått begynt å åpne igjen, er det mange som fortsatt må ha hjemmekontor.

Hvordan kan man få gjort en god jobb hjemmefra? Forskning viser at man kan jobbe like effektivt hjemme som på kontoret, bare man har de rette verktøyene. Vi har noen råd og tips som kan være nyttige.

Første regel er selvsagt å sørge for å ha godt internett. Har du dette, kan du i alle fall gjøre en god jobb.

Første regel er selvsagt å sørge for å ha godt internett. Har du dette, kan du i alle fall gjøre en god jobb.

Minimer distraksjonene
Noe av det viktigste er likevel å få på plass normale arbeidsrutiner, selv om du ikke er på kontoret. Dette betyr at du bør unngå å jobbe i pysjen og finne deg en god arbeidsstasjon. Hvis du har plass til å gjøre et rom i hjemmet til et kontor, gjør det og lukk døren. Har du ikke et eget rom som egner seg til dette, finn deg et hjørne eller et annet sted i din bolig. Rydd også vekk andre ting som muligens kan distrahere, slik at du kan jobbe mest mulig effektivt.

Lag deg gjøremål for dagen og spis sunt
Ha en klar plan for hvilke oppgaver du har denne dagen, og kryss dem av etter hvert som du har utført dem. Denne listen kan du godt gjøre klar kvelden i forveien, slik at du kan sette i gang med en gang fra morgenen. Hold deg til faste arbeidstider og rutiner og definer hva du skal gjøre. Ta også lunsj på samme tid som om du skulle vært på kontoret. På dette området kan det være fristende å spise snacks og annen usunn mat, men prøv å holde deg til gode matvaner. I følge forskere, kan usunn mat påvirke energien og humøret ditt, som igjen kan påvirke hvordan du jobber. Så prøv å spis en god sunn frokost og lunsj.

Hold kontakt med kollegene dine
Selv om dere sitter hjemme og langt fra hverandre er det viktig å opprettholde kontakten og sikre god fremdrift på de prosjektene dere har. Video- og telefonmøter er godt egnet for å holde kommunikasjonen i gang.

Ta møtene på tur
Takket være alle møteappene vi har i dag, trenger man nødvendigvis ikke å være fysisk til stede på møtet. En lur måte å være i aktivitet samtidig som man er på møte, er å ta en tur samtidig. Du får mer energi av å bevege deg og kanskje et klarere hode? Bare sørg for å ha et godt headset.

Ta pauser
Husk også å ta pauser selv om du er hjemme. Det er viktig å koble av innimellom. Ta gjerne en kaffe og en videochat med kollegene dine når du tar det en pust i bakken. Og når du er ferdig for dagen, logger du deg av epost og andre jobbrelaterte aktiviteter. Selv om man jobber hjemmefra, er det fortsatt viktig å skille jobb og fritid.

Kilder: Dagens Perspektiv/ fastcompany.com og LeadFeed