NOEN FINE TURER RUNDT OSLO

Lei av å sitte inne? Etter hjemmekontor og corona, er det nok mange som trenger å komme seg ut og oppleve noe annet enn husets fire vegger. Det finnes flere turalternativer «rett utenfor døra», og vi vil gjerne gi deg et par forslag.

Utsikt fra Grefsenkollen. Foto: Martin Kvist/ Ut.no

Oslo har mye å by på. Vi har flotte grøntområder og parker som man kan gå korte turer i. Men om du søker natur og kanskje litt stillhet, finnes det mange flotte turområder man kan benytte.
Du kan ta T-bane eller trikk til flere av turområdene, eventuelt sette deg på sykkelen eller ta bilen.

Østmarka
Det finnes et vell av muligheter i Østmarka. For eksempel kan du ta T-banen linje 3 til Ulsrud eller Bøler. Herfra er det ikke langt til turstier som passer de fleste. Brede fine grusstier eller mer kuperte skogsstier. Du kan enten velge en kort runde rundt Ulsrudvannet (ikke grusvei rundt hele vannet) – og avslutte med et deilig bad, eller ta den lengre ruten rundt Nøklevann. Eventuelt ta med telt og sovepose og tilbringe helga inne i marka. Mulighetene er mange.

Et annet alternativ er å ta T-banen litt lenger til Skullerud og prøve deg på Flyktningeruta. Turen gjennom Østmarka fra Skullerudstua er ca 35 km. Terrenget er ganske krevende, da det er mye opp og ned. Men, flott natur og historiske omgivelser gjør det likevel til en kjempefin opplevelse. Dersom en kun ønsker å gå noe av turen kan en f.eks gå inn til Rundvann eller Smalvann, eller fortsette ned til Vangen og ta seg hjem derfra.

Utsikt fra Grefsenkollen. Foto: Martin Kvist/ Ut.no

En lett tur til Grefsenkollen
Dersom du vil ha en lett tur, og ikke har lyst til å vandre for langt inn i marka, er kanskje en tur opp til Grefsenkollen et fint alternativ. I tillegg har du muligheten til å ta en matbit eller noe godt å drikke når du kommer frem.
Turen starter ved bussholdeplassen Akebakken i Grefsenkollveien. Ta til venstre inn Akebakkeskogen og fortsett oppover den svingete veien. Når det flater ut ser du etter en tydelig sti inn i skogen på venstre side ca. 10-15 meter før du kommer til en bro og snuplass. Stien går bratt oppover i skogen, før det flater ut et kort stykke. Oppover denne stien finner du flere fantastiske utsiktspunkter som gir deg perfekt utsyn til hele byen.

Brunkollen turisthytte. Foto: Jan Tore Egge

Vestmarka/ Bærum
En tur opp til Brunkollen i Bærum, er en fin og ganske enkel tur. Hele turen er ca 3-4 km avhengig av startsted. Har du bil, kan du greit parkere ved Østernvannsvingen parkeringsplass, eller ta T-bane linje 2 til Eiksmarka. Her tar du buss 230 retning Ila Landsfengsel, og går av ved Jøssingveien. Herfra er det lett å følge stien oppover mot Brunkollen. Stien er godt merket, men kan være ganske kupert enkelte steder. Du kan også sykle helt opp. Brunkollen turisthytte er åpen store deler av året og har enkel servering – inkludert sine legendariske skoleboller.

Hengebrua over Bjørnsjøhelvete Foto: Skiforeningen

Nordmarka
Dette er kanskje det mest tilgjengelige alternativet. Frognerseteren er et perfekt utgangspunkt for utallige turer innover i marka – eller du kan velge å starte turen her, og gå nedover mot byen via Midtstuen eller Skådalen. Ta T-bane linje 1 opp. Ønsker du en litt annerledes tur, kan du prøve å ta fotturen som har det spennende navnet «Fra Skar til Helvete». Ved enden av denne turen, kommer du til en hengebru som henger over et dypt juv – nærmere bestemt Bjørnsjøhelvete. Den ser ut som om den er tatt rett ut av en Indiana Jones-film. Turen starter ved Skar. Hit kjører du opp Maridalsveien til Skar. Du kan også ta buss nr 51. Deretter går du innover den merkede stien som går via innsjøen Øyungen. Er det varmt nok, er Øyungen et veldig fint sted å bade. Turen er på ca 15 km tur/retur.

God tur!

Kilder: Ut.no