ØK VERDIEN PÅ BOLIGEN MED BALKONG

Når sola skinner og det er deilig og varmt i lufta, er det ikke noe som er bedre enn sette seg ute og drikke kaffen. Har du ikke balkong, burde du vurdere det. Det kan bidra til å øke verdien på boligen med flere hundre tusen kroner.

En balkong kan øke verdien på boligen betraktelig. Foto: Getty Images

Selv om det vanligste er å kjøpe før man selger, er det også de som synes det er best å selge først, for å se hvor mye penger de har å rutte med ved neste kjøp.

Se det for deg: Årets første skikkelige vårdag er kommet, og du bare drømmer om å komme deg ut og slappe av i sola. Problemet er bare at du ikke har noe sted å gå ut. Det nærmeste er parken som ligger 300 meter unna. «Den som hadde hatt en balkong», tenker du.
– En balkong er en meget god investering om du bor i en by hvor man bor tett på hverandre, forteller eiendomsmeglerfullmektig hos Schala & Partners, Truls Martin Nygaard. – Dersom bygården du bor i ikke har balkonger, vil jeg anbefale på det sterkeste å foreslå dette for borettslaget, sameiet eller for de andre beboerne. Det er store prisforskjeller på en leilighet med balkong, fremfor en uten. Hvorfor ikke unne seg litt hverdagsluksus, spør han.

Nygaard antyder at en balkong øke verdien på en leilighet med 250 000 til 400 000 kroner. – Har du i tillegg god utsikt og gode solforhold, vil dette øke verdien enda mer, mener han.

Det er ikke alltid utsikten er det viktigste heller. Mange bygårder i norske storbyer har balkong vendt inn mot bakgården fordi det er roligere der enn ut mot gaten, samt at det er større begrensninger på hva man får tillatelse til å gjøre på fasade mot gate, kontra inne i bakgården.

Må man søke ved bygging av balkong? Ja, alle fasadeendringer er søknadspliktige og man må henvende seg til Plan og -bygningsetaten. Dette må imidlertid gjøres av fagfolk dersom du skal bygge balkong.

Selv om det å investere i en balkong kan virke kostbart, vil man få dette tilbake i form av økt boligverdi. Eiendomsmeglerfullmektig Truls Martin Nygaard forteller at en gjennomsnitts balkong koster om lag 150 000,- kroner. Med tanke på verdiøkningen en bolig vil få med en balkong, vil dette være en god investering.