HUSK DETTE FØR DU REISER PÅ FERIE

Selv om årets ferie antakelig blir noe annerledes enn den pleier, er det fortsatt noen grep du bør gjøre før du forlater hjemmet ditt.

Har du husket på alt før du reiser på ferie?
Foto: Getty Images

Vi kjenner alle til den gamle regla: Før du reiser – husk penger, pass og billett. En god huskeregel, selv om pass antakeligvis ikke er det viktigste å huske på denne sommeren.

Allikevel er det mange av oss som kommer til å feriere i vårt nærmeste ferieland og stenger ned hjemmet for å kunne slappe av noen uker. Skal man slappe av, bør man i hvert fall prøve å unngå den knugende følelsen om at «var det noe jeg glemte?». Vi prøver å hjelpe deg med en liten huskeliste:

Lukk og lås
Husk å lukke og låse alle vinduer og dører før du reiser. Har du sikkerhetslås, bruk denne også. La gjerne et par lys stå på sånn at det ser ut som om noen er hjemme. Om du har avtalt at noen skal sjekke hjemmet ditt med jevne mellomrom, gi nøkkelen direkte til dem, og absolutt ikke under dørmatta – det er vel det første stedet innbruddstyver sjekker.

Alarm
Har du alarm i boligen din, bruk den! Alarmselskapene tilbyr også produkter som kan tidsstyre lyset i hjemmet. Sjekk også at røykvarsler har batterier som fungerer før dere reiser.

Steng vannet
Å stenge vannet før man reiser på ferie, er en god sikring dersom man vil være trygg på å ikke få vannskader i huset. For eksempel investere i en Waterguard, et system som overvåker rørene, og automatisk stenger av vannet med en gang de registrerer en lekkasje.

Allier deg med naboer
Har du gode naboer som skal være hjemme mens du er borte? Snakk med dem og få dem til å hjelpe deg med å ta inn post (dersom du ikke har omadressert den), vanne blomster og holde øye med hjemmet ditt. Spør også om naboen kan kaste litt søppel i søppelkassen slik at det ser ut som noen er hjemme.

Kjæledyr
Ikke glem at enkelte overnattingssteder ikke aksepterer kjæledyr. Sjekk derfor om de stedene dere skal reise til lar dere ta med kjæledyr. Hvis ikke, bør dere enten la noen andre passe dyret, eller vurdere kennel eller dyrehotell.

Forsikre deg mot tyveri
Verdifulle ting som du ikke skal ha med deg, bør du legge vekk slik at det ikke ligger fremme. F.eks laptop, smykker og andre lett omsettelige verdisaker. Et annet tips er å ta bilde av smykker og verdisaker slik at du kan dokumentere dette dersom uhellet skulle være ute. Har du en brannboks/ safe – bruk denne. Her kan du legge verdipapirer og andre verdisaker. Ta inn stige og lås denne inn i garasje hvis du har. Det samme gjelder verdifulle hagemøbler og verktøy som gressklipper og liknende.

Har du innboforsikring, og vet du verdiene på det du har i hjemmet ditt? Det kan være lurt å ha oversikt på dette. I verste fall kan du være underforsikret og ikke få igjen det du har krav på dersom ulykken skulle være ute.

Lyn og torden
Sommeren er også høysesong for lynnedslag. Dersom du reiser bort, kan det være lurt å dra ut stikkontakten til TV, vaskemaskin, tørketrommel, PC og nett. Et annet tips, er å være sikker på at alle vannløp er åpne og at takrenna ikke er tett. Det kan regne mye om sommeren og hvis vannet ikke renner den veien det skal, kan det oppstå flomsituasjoner rundt huset.

Det kan også være en god ide å tjore fast løse gjenstander du har rundt huset, som trampoline, parasoller og liknende. Skulle det blåse opp, er det kjedelig hvis vinden tar tak og blåser dette bort i hagen til naboen, for eksempel.

God ferie!

Kilder: FinansNorge, If forsikring